Firefox vaihtaa hakukonetta: Googlelle hyvästit USA:ssa

Julkaistu: , Päivitetty:

Firefox-nettiselain ottaa Yahoon Googlen tilalle esiasennetuksi hakukoneeksi Yhdysvalloissa. Firefoxin ja Googlen liitto ehti kestää kymmenen vuotta ennen sen osittaista rikkoutumista.


Mozilla-säätiö luopuu Firefox-selaimensa globaalista hakukonepolitiikasta ja alkaa tarjota eri hakukoneita eri alueilla. Yhdysvalloissa Firefox-selain tulee joulukuusta lähtien asetuksilla, joissa on esiasennettuna Yahoon hakukone. Samaan aikaan Yahoo ottaa käyttöön uuden version omasta, Microsoftin Bingiin perustuvasta hakukoneesta.

Sopimus on luonteeltaan ennen kaikkea taloudellinen, sillä Firefoxin käyttäjä voi helposti muuttaa hakukonevalinnan takaisin Googleen tai moneen muuhun tuettuun hakukoneeseen. Kaikkiaan Firefox tukee 61 hakukonetta ja niiden 88 kieliversiota.

Mozilla on pyörinyt vuosikausia Googlen rahoituksen turvin. Yahoon kaappauksesta uutisoineen Techcrunchin mukaan vuonna 2012 Mozillan liikevaihdosta 88 prosenttia tuli Googlelta.

Mozillan yritysblogissa perustellaan muutosta selaimen riippumattomuuden ja vaihtoehtojen lisäämisellä.  Blogissa korostetaan monipuolista hakukoneiden valintamahdollisuutta ja alueellista tarjontaa.

Kiinassa Firefoxin hakukoneen esiasetus on Baidu, ja muita valintoja ovat muun muassa Google, Bing, Youdao ja Taobao. Venäjällä Yandex on oletusasetus, mutta tarjolla ovat myös Google, DuckDuckGo, OZON.ru, Price.ru, Mail.ru ja Wikipedia.

Selaimen turvaselaus- ja paikannustoiminnot toimivat edelleen Googlen hakukoneen tuella. Yahoo on luvannut noudattaa käyttäjän valitsemaa älä seuraa -kieltoa.

Mozilla blogi ei kerro mitään Euroopan tai muun Aasian hakukoneiden esiasetuksista. Mahdollisesti neuvottelut Googlen kanssa ovat näiltä osin vielä kesken.

Kommentit

    Näytä lisää