Google auttaa paljastamaan ylikalastuksen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google auttaa paljastamaan merten karmean salaisuuden

Kalastusaluksia Hongkongin edustalla.

Julkaistu: 17.11.2014 14:56, Päivitetty 17.11.2014 14:56

Global Fishing Watch pyrkii esittämään melkein tosiajassa merillä piilossa tapahtuvan ylikalastuksen. Mutta jääkö osa edelleen piiloon?

Internet-yhtiö Google on mukana rakentamassa uutta nettipalvelua, jonka tehtävänä on paljastaa ylikalastus ympäri maailman. Global Fishing Watch-nimisen hankkeen muut osapuolet ovat ympäristöjärjestöt Oceana ja SkyTruth, ja asiasta uutisoi muun muassa Cnet.

Prototyyppiasteella oleva palvelu avataan jonain päivänä tavalliselle yleisölle, jolloin kuka tahansa nettiyhteyden omaava voi katsoa, missä ja miten maailmalla kaupallisesti kalastetaan. Palvelun on myös tarkoitus auttaa viranomaisia puuttumaan nopeammin havaittuihin väärinkäytöksiin.

Palvelu pohjautuu satelliitteja käyttävään Automatic Identification System (AIS) -järjestelmään alusten sijainnin tunnistamiseksi ja esittämiseksi karttapohjalla. Google tarjoaa hankkeeseen rahaa ja suunnittelupalveluja sekä karttasoftaansa ja palvelimiaan.

Järjestelmässä saattaa kuitenkin olla porsaanreikä. Kuten Yhdysvaltain rannikkovartiosto toteaa, AIS-järjestelmä vaaditaan kalastusaluksissa ainoastaan, jos ne ovat kansainvälisellä matkalla tai jos niiden bruttovetoisuus on vähintään 300 tonnia.

Suuri osa kalastusaluksista on siten tämän vaatimuksen ulkopuolella. Lisäksi luonnonsuojelujärjestö WWF on taannoin väittänyt (pdf), että myös pienet kalastusalukset aiheuttavat ylikalastusta ympäri maailman. Näyttäisi siis siltä, että ehkä huomattavakin osa ylikalastuksesta jää edelleen piiloon.

Googlen teknologiaa on viime aikoina käytetty enemmänkin yhteiskunnalliseen hyvään. Sen Street View -autojen avulla on esimerkiksi etsitty kaasuvuotoja, jotka voivat paitsi aiheuttaa paikallisia vahinkoja, myös lisätä haitallisia kasvihuonepäästöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?