Nokia kehitti Meltemi-tablettia: Valttina Android- ja iOS-yhteensopivuus

Julkaistu: , Päivitetty:

Nokia kehitteli vuosina 2011–2012 Meltemi-käyttöjärjestelmää 100 euron hintaisiin puhelimiin, kertoo tänään ilmestynyt Operaatio Elop -kirja. Työn alla oli myös tabletti, jossa olisivat toimineet Android- ja iPad-sovellukset.


Nokia kehitti vuosina 2010–2012 uutta Meltemi-käyttöjärjestelmää, jonka tarkoitus oli korvata Nokian halpapuhelimissa käytettävä S40-käyttöjärjestelmä. Nokia ei ole koskaan virallisesti myöntänyt hankkeen olemassaoloa, mutta siitä vuoti silti tietoja julkisuuteen.

Vielä salaisempi oli Meltemi-tablet, jonka kehitystyö paljastetaan tänään julkaistussa Operaatio Elop -kirjassa. Pekka Nykäsen ja Merina Salmisen kirja keskittyy toimitusjohtaja Stephen Elopin toimikauteen, ja kirjan lähteinä on pääosin runsaasti entisten nokialaisten haastatteluja.

Meltemi-tabletin oli tarkoitus kestää vettä ja pölyä, ja siinä olisivat toimineet kaikki Android- sekä jotenkuten myös iPad-sovellukset.

Kirjan mukaan hanke ehti pitkälle. Laitteessa oli seitsemän tuuman näyttö, ja sen hinnaksi suunniteltiin 250 euroa. Koehenkilöiden mukaan he olisivat olleet valmiita maksamaan siitä sata euroa enemmän.

Meltemi-tablet oli alunperin ajateltu Kiinan ja Venäjän markkinoille, ja laitteisiin olisi tehty maakohtaisia sovelluksia.

Meltemin idea syntyi jo vuonna 2010 toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon kaudella, mutta nousi tärkeysjärjestyksen kärkeen keväällä 2011. Tuolloin Nokialla paljastui, ettei Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmää voitu käyttää halvemmissa puhelinmalleissa.

Meltemiä kehitettiin pääasiassa Nokian tuotekehitysyksiköissä Oulussa sekä Saksan Ulmissa. Meltemissä tuli olla näyttävä käyttöliittymä, jossa oli muutama kiinnostava esiasennettu sovellus. Lisäksi Meego-puhelin N9:n sovellusten piti toimia siinä sellaisinaan.

Meltemi-hanke lopetettiin kesäkuussa 2012. Projekti olisi saattanut olla valmiin tuotteen tasolla vuoden lopulla, tosin kirjoittajat epäilevät, että kauppoihin laite olisi ollut valmis sitäkin myöhemmin. Syynä olivat kiinalaiset valmistajat, jotka olivat onnistuneet painamaan Android-laitteiden hinnan erittäin alas. Tuote siis myöhästyi markkinoilta.


Kirjan arvion mukaan Nokia käytti Meltemiin karkeasti arvioiden 50–100 miljoonaa euroa.

Nokia lopetti Ulmin 750 työntekijän tuotekehityskeskuksen pian Meltemi-hankkeen jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää