Tekijänoikeusaloitteelle äkkikuolema? "Uhkaa jäädä eduskunnan häpeäpilkuksi"

Julkaistu:

Tekijänoikeusaloitteen laatija pelkää, että esitys lakaistaan eduskunnan päiväjärjestyksestä ilman kunnollista käsittelyä.


Seikkaperäinen, mutta välillä myös liian laajana ja ristiriitaisena pidetty Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite pääsi eduskunnan käsittelyyn alkuvuonna. Nyt aloitteen puuhamies Joonas Pekkanen on huolissaan aloitteen kohtalosta.

Syynä on sivistysvaliokunnan asialista tiistain kokousta varten. Asialistan mukaan kansalaisaloitteen asiantuntijakuuleminen on määrä todeta päättyneeksi. Samalla päätetään, annetaanko aloitteesta ollenkaan mietintöä eduskunnalle.

Pekkasen mukaan puolueettomia asiantuntijoita ei ole vielä kuultu aiheesta. Hänellä on kaksi pyyntöä sivistysvaliokunnalle: kuullaan kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkijoita sekä tekijänoikeuksista juuri väitellyttä OTT Olli Vilankaa ja pyydetään myös lausunto perustuslakivaliokunnalta.

– Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen käsittely uhkaa jäädä häpeäpilkuksi eduskunnan historiaan, mikäli se tekijänoikeusjärjestöjen lobbauksen ansiosta jätetään käsittelemättä puolueettomasti, Joonas Pekkanen sanoo Facebookissa.

Rönsyilevä ja
siksi vaikea


Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) vakuuttaa kuitenkin, että valiokunta suhtautuu vakavasti tekijänoikeusaloitteen tasapuoliseen kuulemiseen.

– Asiassa on kuultu toistakymmentä tahoa, Vahasalo huomautti Ilta-Sanomille.

Vahasalon mukaan mukaan vaikeaa aloitteessa on sen monimutkaisuus.

Aloite käsittää muun muassa liiallisina pidetyt vahingonkorvaukset piratismista ja artistien ja muiden sisällöntuottajien aseman parantamisen – ja kaikkea siltä väliltä, muun muassa verkkotallennuspalvelut.

Vahasalon mukaan perustuslakivaliokunnan kuuleminen ei ole poissuljettua. Ja vaikka Pekkasen aloite kohtaisi tiistaina loppunsa, aloitetta koskevista "hyvistä kohdista" on tulossa hallituksen esitys, Vahasalo totesi IS:lle.

Virkamiestasolla valmisteltu tuleva hallituksen esitys on IS:n mukaan valmis. Se ei ole kuitenkaan vielä edennyt jatkokäsittelyyn, sillä kysymys on "poliittisesta päätöksenteosta".

Kommentit

    Näytä lisää