Huippupuhelin 300 eurolla – testissä kohuttu OnePlus One - Digitoday - Ilta-Sanomat

Huippupuhelin 300 eurolla – testissä kohuttu OnePlus One

Kiinalainen OnePlus tarjoaa huippuominaisuuksin varusteltua puhelinta alle kolmen sadan euron. Tutustuimme kesän kohuttuun uutuuslaitteeseen.

25.8.2014 10:36 | Päivitetty 25.8.2014 10:37

Vaikka nykyisin kauppojen hyllyiltä liikkuu enimmäkseen edullisia, 100–200 euron älyluureja, huippupuhelin on aina huippupuhelin. Niistä on myös totuttu maksamaan 600–900 euroa.

Viime vuoden lopulla perustettu kiinalainen OnePlus on herättänyt verkossa huomiota siksi, että se rikkoo härskisti tätä normia. Yhtiö on tuonut markkinoille kaksi puhelinta, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan jotakuinkin parasta, mitä kilpailijoillakin on tarjota.

OnePlus on nyysinyt Applelta ovelan markkinoinnin. Yhtiön tarkoitus on saada ihmiset himoitsemaan luureja, joten niitä ei kuka vain vielä saa. Tällä hetkellä puhelimeen pääsee käsiksi vasta saamalla kutsun toiselta puhelimen omistajalta. Toinen tapa on osallistua yhtiön markkinointitempauksiin ja julistaa OnePlusin ilosanomaa. Kauppoihin puhelimet saapunevat vasta loppuvuodesta.

Kaikki OnePlusin markkinointi ei ole mennyt ihan ns. putkeen. Yhtiö julisti Ladies first -tempauksen, jossa luvattiin päästää naisia jonon ohi. Näiden tuli tussata iholleen OnePlus-logo, julkaista tästä selfie, ja lopulta 50 eniten tykkäyksiä saanutta saisi ostaa puhelimen heti. Kampanja tyrmättiin nopeasti seksistisenä. Yhtiö peruikin kampanjan nopeasti ja pyysi anteeksi. Aiheesta kirjoittaa lisää muun muassa TechCrunch.

Miten se voi olla niin halpa?

OnePlusin ensimmäinen puhelin on nimeltään OnePlus One, ja sitä saa 16 ja 64 gigatavun versiona. Molempia myydään nettikaupassa alle 300 eurolla. Päälle tulevat postikulut.

Hinta on hämmentävän halpa. Yhtiö sanoo myyvänsä laitteet omakustannushintaan. Perinteiset markkinointikulut pyritään nollaamaan ja tietoa levitetään netin kautta. Puhelimet myös myydään netissä, joten vähittäiskauppiaan tai tukkurin osuus jäävät pois.

Mutta niin, itse se puhelin. Oneplus toimitetaan tyylikkäässä punavalkoisessa kotelossa ja laturi erillisessä kotelossaan.

Design on puhelimen avainsana muutenkin kuin myyntipakkauksessa. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy puhelimen ohuuteen. Onella on paksuutta alle sentin (8,9 milliä, jos ihan tarkkoja ollaan). Ruutu peittää melkein koko puhelimen etupuolen. Metallireunaa on puhelimen sivuilla alle millin verran. Muodot ovat pyöreät ja tyylikkäät.

Puhelimen takakansi on väriltään valkoinen (16 Gt -malli) tai tummanharmaa (64 Gt). Sen karkaistu pinta tuntuu kädessä hyvältä ja tukevalta, eikä puhelin pääse helposti lipsahtamaan.

16:n ja 64 gigatavun mallit.­

Kuorta ei ole varsinaisesti tarkoitettu irrotettavaksi, sillä laitteen akku on kiinteä. Tarvittaessa laitteeseen voi silti asentaa irtokuoret. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Sehän toimii!

Puhelimen käynnistämisen jälkeen paljastuu taas yksi sen erikoisuuksista. Androidin päälle on asennettu CyanogenMod, avoimeen lähdekoodiin perustuva Android-laajennus. Modi on erinomainen valinta käyttöliittymäksi. Laajennuksesta voit lukea lisää tästä erillisestä jutusta.

Käyttöönoton jälkeen One päivittyy Android 4.4.4:ään. Valmistaja on sitoutunut päivittämään puhelinta kahden vuoden ajan.

Onen käyttö on nopeaa ja sulavaa. Kaatuilua, jumiutumisia tai muita ongelmia ei noin viikon testijakson aikana tullut. Puhelinta ei saanut kuumenemaan kohtuuttomasti pelaamallakaan.

Puhelinkäytössä Onesta ei löydy kovin paljoa huomauttamista. Ensimmäisiä kertoja puhelinta käytettäessä korva vetäisi esille pikavalikon ja napsautti päälle lentotilan, mikä ei tee kuuluvuudelle erityisen hyvää.

Puhelimen kahdesta kaiuttimesta lähtee ääntä tarvittaessa oikein mukavasti.

Jos jostain naristaan, niin värinävaste olkoon sellainen asia. Värinähälytyksen huomaa sisätiloissa ja normaalioloissa, mutta ulkotiloissa tuleva puhelu saattaa jäädä noteeraamatta.

Puhelimen monokaiutinpari on piilotettu laitteen alareunaan. ­

Kuvia alle sentin paksuisella kameralla?

Maalaisjärjellä ajateltuna kameran luulisi olevan puhelimen heikoin lenkki. Alle sentin paksuiseen puhelimeen ei kovin kummoista linssipakkaa tai optista kuvanvakainta mahdu, eikä 13 megapikseliä ole ihan huippupuhelimien terävintä kärkeä.

Fyysinen laukaisupainike puuttuu. Kuvat otetaan ruudulla olevalla näppäimellä, nappivierotusoireista kärsivät voivat ohjelmoida äänenvoimakkuus- tai virtanapit laukaisimeksi.

Kamera tekee päivänvalossa ja sisätiloissa normaaleissa tilanteissa riittävän hyvää jälkeä. Värit eivät varsinaisesti syty leiskumaan, mutta otoksia voi toki jälkikäsitellä. Hämäräkuviin tulee paljon kohinaa ja kamera pyrkii lisäämään lopputulokseen valoa omin luvin. Kokonaisuutena kamera ei ole kuitenkaan (tuplasti kalliimpien) kilpailijoidensa tasolla.

Kameran kuvaustilaa vaihdetaan pyyhkäisemällä kameranäkymässä alaspäin. Juliste-tila saa Onen myyntipakkauksen värit palamaan. ­

Videokuvaajille kamerasta on silti iloa. Se taipuu 4K-videokuvaukseen ja ruutunopeudesta tinkimällä päästään parhaimmillaan jopa 4096x2160 -tarkkuuteen.

Puhelimen käyttämä CyanogenModin kamerasovellus on hyvä. Se tarjoaa runsaasti eri kuvaustiloja ja käyttö on selkeää. Erityismaininta menee hdr-kuvaustilalle, joka tekee hyvää työtä yksityiskohtien säilyttämisessä ison kontrastin kuvissa.

Videokuvaustiloissa riittää. ­

Kirkas mutta kookas

Onen näyttö on kirkas ja laadukas, eikä auringonpaistekaan ole este tekstin lukemiselle. Samaa ei voi sanoa ohjausnäppäimistä, joiden taustavalaistus on kehno. Ne voi tosin helposti korvata ruudulla toimivilla kosketuspainikkeilla.

Näytön kosketusherkkyys ei tuntuisi olevan aivan aukoton, sillä mieli tekee laittaa muutama Temple Run -kuolema näytön piikkiin. Peruskäytössä näyttö vastailee silti mukavasti.

Näytön iso 5,5 tuuman koko tekee laitteesta hankalasti yhdellä kädellä käytettävän. Normaalikokoisen käden peukalo ei yllä toiseen yläkulmaan. Puhelimen koko on toki puhtaasti makuasia, ostavathan jotkut phabletejakin.

Akku on samaa tasoa kuin useimmilla kilpailijoilla. Kevyellä käytöllä ilman pelailua ja navigointia puhelin puskee kevyesti parikin työpäivää yhdellä latauksella. Mutta kyllä tästäkin saa tehot imaistua ulos muutamassa tunnissa.

"Melkein" globaali 4g

Yksi huomionarvoinen seikka on puhelimen 4g lte. OnePlus itse puhuu "global lte:stä", mutta Suomessa käytetyistä taajuuksista 800 megahertsiä jää uupumaan. 1800- ja 2600 MHz -tuki kyllä löytyy.

Kokonaisuutena OnePlus One on hämmentävä kokemus. Se on ihan aito huippupuhelin, mutta hinta panee väkisinkin kysymään, minne koira on haudattuna. Kaikkea emme tiedä, sillä yhtiö kertoo kovin vähän esimerkiksi oloista, joissa puhelin valmistetaan. Ilman minkäänlaisia tietoja OnePlusia on vaikea sijoittaa valmistajien eettiselle ranking-listalle.

Jos laitetta lähestyy pelkkänä puhelimena, niin onhan tämä kevyesti hintansa arvoinen kappale piitä, magnesiumia ja muovia. Toinen juttu on, miten kestävä valmistajan bisnesmalli on ja porskuttaako yhtiö vielä kahden vuoden kuluttua. Mutta tällä hetkellä näin hyvään hinta-laatusuhteeseen kykenee harva.

OnePlus One tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäAndroid 4.4.4, CyanogenMod 11SSuoritinSnapdragon 801 -neliydinsuoritin (2,5 Ghz)Keskusmuisti3 GtMassamuisti16/32 GtNäyttö5,5 tuumaa, 1920 x 1080, 401 ppi, gorilla glass 3Pääkamera13 MP (4128 x 3096), f/2.0, kaksoisledsalamaKakkoskamera5 MPKoko15,3 x 7,6 x 0,9 cmPaino162 g4g ltelte 700 / 1700 / 1800 / 2100 / 2300 / 2600NfckylläAkkukiinteä 3100 mAhIlmoitettu puheaikaei ilmoitettuSimmikro-sim

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?