Microsoft vaihtaa Operaan Asha-puhelimissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Vihjaako Operan ja Microsoftin sopimus Nokia Ashojen kohtalosta?

Opera Mini syrjäyttää Nokian Xpress-selaimet Ashoissa. Onko Ashojen sovelluskehitys Microsoftilla loppumassa?

Nokia Asha -puhelimia.­

21.8.2014 11:01 | Päivitetty 21.8.2014 11:01

Norjalainen ohjelmistoyhtiö Opera ja Microsoft ovat solmineet sopimuksen, jonka myötä Opera Mini -selaimesta tulee Series 30-, Series 40- ja Asha-käyttöjärjestelmien oletusselain.

Opera Mini toimitetaan jatkossa uusien puhelimien esiasennettuna oletusselaimena. Nyt jo markkinoilla olevien puhelimien käyttäjiä kehotetaan vaihtamaan nykyisestä Xpress-selaimesta Operaan.

Sopimus ei koske Androidiin perustuvia Nokia X -puhelimia tai Windows-puhelimia. X:ssä toimivat kaikki Android-selaimet, Windowsissa on tyytyminen lähinnä Internet Exploreriin.

– Aiomme jatkossakin myydä ja tukea klassisia, ensimmäiseksi puhelimeksi tarkoitettuja laitteitamme sekä Ashoja, jotka ovat myyneet miljoonia ihmisille, jotka haluavat mobiilikokemuksensa edullisesti, vakuutti Microsoftin puhelinbisneksen legacy-johtaja Rich Bernardo tiedotteessa.

Tiedote on tulkittavissa siten, että Microsoft luopuu Xpress-selaimen kehittämisestä. Jää nähtäväksi, millaisella aikataululla Microsoft luopuu myös muusta Ashojen sovelluskehityksestä.

Opera Mini perustuu kaistanleveyttä säästävään tekniikkaan, jossa verkkosivut avataan Operan palvelimilla ja lähetetään pakatussa muodossa päätelaitteeseen.

Nokian Xpress-selain käyttää samanlaista tekniikkaa. Ratkaisua on kritisoitu siitä, että se antaa selaimen valmistajalle laajat, jopa suojattuja yhteyksiä koskevat salakuuntelumahdollisuudet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?