Näin käy kun tykkää kaikesta Facebookissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin käy kun tykkää kaikesta Facebookissa (Ei hyvin)

Facebookin uutisvirta muuttuu hyvin nopeasti ja outoon suuntaan, jos klikkaa tykkää-nappia jokaiselle tarjotulle päivitykselle ja linkille, huomasi Wiredin toimittaja Mat Honan. Tempusta kärsivät myös Facebook-ystävät.

­

12.8.2014 10:15 | Päivitetty 12.8.2014 10:15

Facebook-palvelua hallitaan algoritmeilla, jotka suosittelevat käyttäjälle lisää sisältöä muun muassa tykkäysten perusteella. Jos tykkäät jostakin, Facebook alkaa tarjota samanlaista sisältöä yhä enemmän, ja syrjäyttää muita. Wired-lehden toimittaja Mat Honan huomasi, että algoritmilla on myös muita vaikutuksia.

Honan testasi parin vuorokauden ajan, miten algoritmi toimii käytännössä, jos hän tykkää järjestelmällisesti kaikesta, jota Facebook tarjoaa. Jo muutaman tykkäyksen jälkeen Facebookissa tuli vastaan asia, jota hän oikeastaan vastusti. Honan klikkasi silti tykkää-linkkiä.

Hän tykkäsi myös ikävistä asioista, kuten tuttavan lapsen loukkaantumisesta. Päivitykseen sukulaisen kuolemasta hän sentään veti rajan.

Hän tykkäsi The New York Times -lehdestä, Amazonista, Kohl´s -tavarataloketjusta...

Vain tunnin tykkää-linkkien klikkailun jälkeen Facebook-uutisvirrasta olivat kadonneet lähes kaikki ystävät, ja varsinkin puhelimella käytettäessä uutisvirta oli täynnä vain päivityksiä yrityksiltä ja verkkolehdiltä. Illalla hän tykkäsi vielä päivityksestä, joka kannatti Israelin toimintaa Gazassa.

Vähitellen Honanin uutisvirta muuttui sekä äärioikeistolaiseksi että -vasemmistolaiseksi. Honanin mukaan Facebookin algoritmin avulla saattoi muodostaa ympäristön, joka puolueettoman tiedon sijasta tarjosi vain omia mielipiteitä tukevaa sisältöä.

Honanin kokeilulla oli vaikutuksia myös hänen Facebook-ystäviinsä, joiden uutisvirrassa ilmoitukset Honanin tykkäyksistä syrjäyttivät lähes kaiken muun.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?