Wlan antaa robotille supervoiman - muodot näkyvät seinän läpi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kun pahin tapahtuu, robotti pelastaa?

Kaksi robottia kiertää suljettua tilaa lähettäen ja vastaanottaen langattomia verkkosignaaleja. Näiden vahvuuksien perusteella voidaan muodostaa malli rakennuksen sisätilasta.

Kaksi robottia kiertää suljettua tilaa lähettäen ja vastaanottaen langattomia verkkosignaaleja. Näiden vahvuuksien perusteella voidaan muodostaa malli rakennuksen sisätilasta.

Julkaistu: 11.8.2014 15:43, Päivitetty 11.8.2014 15:43

Robotit voisivat olla huomattavasti ihmisiä kyvykkäämpiä löytämään vaikkapa maanjäristyksen uhreja.

Kalifornian yliopistolla on Gizmagin mukaan kehitetty robotteja, jotka näkevät seinien läpi hyödyntämällä langattomia verkkosignaaleja. Robotit on kehitetty pelastustehtäviä ajatellen. Ne pystyvät tunnistamaan piilossa olevien esineiden ääriviivat ja mahdollisesti myös päättelemään niiden materiaalin.

Robotteja tarvitaan kaksi, ja ne kulkevat skannattavan alueen ympäri lähettäen ja vastaanottaen langattomia verkkosignaaleja keskenään. Signaalin vahvuuksia mittaamalla robotit rakentavat kuvan siitä millaisia rakenteita tutkittavan alueen sisällä on.

Tällä hetkellä robotit tulkitsevat esineiden muodot paikalleen jo alle 5 sentin tarkkuudella. Tavoitteena on noin kaksi senttimetriä, eli robotit pystyisivät ehkä tulevaisuudessa erottamaan kohtuullisen pieniäkin esineitä.

Tällaiset robotit voisivat tunnistaa katastrofeissa romahtaneiden rakennusten romusta henkiinjääneitä. Mahdollisia muita käyttötarkoituksia löytyisi vaikkapa valvonnasta tai arkeologiasta.

Seinän läpi näkeviä robotteja on ollut jo ennenkin, mutta wlan-signaalia käyttäviä ei. Uuden järjestelmän etuna aiempiin on virtapihiys, pieni koko ja halvat komponentit.

Tuoreimmat osastosta