Unohda silmälasit – tämä tekniikka tuo tarkkuutta näyttöön ilman näönkorjausta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Unohda silmälasit: Tämä tekniikka tuo tarkkuutta näyttöön ilman näönkorjausta

Tutkijoiden visioissa likinäköiset eivät enää tarvitsisi lukulaseja.

Onko maailma sumuinen? Uusi tekniikka tekee näytöistä kirkkaita ilman laseja.­

1.8.2014 11:00 | Päivitetty 1.8.2014 10:46

MIT:n tutkijat ovat kehittäneet näyttötekniikan, joka kompensoi huonoa näköä automaattisesti. Lasit ja piilolinssit voi unohtaa, ja kuva on silti terävä ja kaunis.

Uutta näyttötekniikkaa voitaisiin käyttää esimerkiksi autoissa, jolloin kaukonäköiset kuskit voisivat nähdä kojelautaan upotetun näytön tiedot ilman tarvetta laseille. Toinen tavoite on luoda e-lukijoita, joiden kanssa lukulasit olisivat tarpeettomia.

– Ratkaisumme käytännössä siirtää lasit silmiltä näytölle. Se ei auta näkemään muuta maailmaa terävästi, mutta näinä päivinä vietämme suuren osan ajastamme toimien digitaalisissa ympäristöissä, lasit kehittäneeseen tutkimusryhmään kuuluva Gordon Wetzstein kertoo.

Tekniikka käyttää samantyylistä tekniikkaa kuin jotkut ilman erillisiä laseja toimivat 3d-näytöt. Ajatuksena on piirtää kuva näennäisesti sellaiselle etäisyydelle, mihin kunkin ihmisen silmät voivat tarkentaa katseen.

Laite on vasta prototyyppi, joten kauppoihin sitä on turha odottaa aivan heti. Tämä kuitenkin saattaa vapauttaa ihmiset tulevaisuudessa lukulaseista. Eikä se olisi mitenkään ikävää, jos aamulla herättyään saisi puhelimen ruudusta heti selvää – eikä vasta silmälasit paikannettuaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?