Aurinkomyrsky melkein tuhosi sähköt maapallolta - Digitoday - Ilta-Sanomat

"Jos se olisi osunut": Ihmiskunta väisti katastrofin vuonna 2012

Kyse ei ollut asteroidista, vaan omasta auringostamme, joka viimeaikaisten selvitysten mukaan aiheuttaa yllättävän ison uhan modernille yhteiskunnalle.

26.7.2014 23:08 | Päivitetty 27.7.2014 1:51

– Jos se olisi osunut, kokoaisimme vieläkin palasia, arvioi tiedemies Daniel Baker Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uutisessa.

Coloradon yliopistossa työskentelevä Baker on tutkinut kahden vuoden takaista aurinkomyrskyä yhdessä Nasan ja muiden kollegojensa kanssa. Viime joulukuussa he julkaisivat tutkimuksensa aiheesta ja siitä, kuinka voimakas koronan massapurkaus (CME) paiskautui läpi Maan kiertoradan 23. heinäkuuta 2012.

– Olen viimeaikaisten tutkimustemme myötä entistäkin vakuuttuneempi, että Maa ja sen asukkaat olivat uskomattoman onnekkaita, että vuoden 2012 purkaus tapahtui silloin, kun se tapahtui. Jos purkaus olisi sattunut vain viikkoa aikaisemmin, Maa olisi ollut tulilinjalla, Baker sanoo.

Käytännössä osuma olisi voinut tuhota globaalisti sähköverkon ja syöstä ihmiskunnan takaisin 1800-luvulle. Nasan mukaan kaikki, mikä on kiinni seinän pistorasiassa, olisi voinut lakata toimimasta, kuten myös esimerkiksi vesivessat, koska vesijärjestelmä nojaa sähköisiin pumppuihin.

Heinäkuun 2012 myrsky oli vähintään yhtä iso kuin vuoden 1859 myrsky, josta käytetään löytäjänsä Richard Carringtonin mukaan nimitystä Carrington Event. Silloin lennätinlinjat ympäri maapallon kipinöivät ja jopa sytyttivät joitakin lennätintoimistoja tuleen.

Tiedemies Pete Riley on laskenut todennäköisyyden sille, että maapalloon osuu Carrington-luokan aurinkomyrsky seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vastaus on 12 prosenttia.

– Meidän on oltava valmiina, Daniel Baker korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?