Turvamäyrä suojelee seurannalta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Turvamäyrä suojelee seurannalta

Kuvituskuva
Julkaistu: 25.7.2014 10:03, Päivitetty 25.7.2014 10:03

Kansalaisjärjestön suodatinohjelma on nyt kokeiltavissa.

Tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustava järjestö Electronic Frontier Foundation on siirtänyt kehittämänsä verkkosuodatusohjelma Privacy Badgerin julkiseen beta-vaiheeseen. Privacy Badger suodattaa verkkoa tunnistamalla algoritmisesti käyttäjää seuraavat elementit verkkosivuilla estäen niiden lataamisen uudestaan.

Privacy Badger ei ole perinteinen mainossuodatin, vaikka suurin osa sen suodattamasta sisällöstä on kyllä mainoksia ja se pohjautuu ainakin osittain AdBlock Plusin koodiin. Mainostajat kun ovat tavallisimpia verkossa toimivia tahoja, jotka seuraavat sinua sivustoilta toisille. Privacy Badger ei estä niitä mainoksia, jotka eivät käytä seurantakeinoja.

Toistaiseksi Privacy Badger tepsii vasta kolmannen osapuolen sisältöön verkkosivuilla. Se tarkoittaa, että verkkosivustolta poistetaan vain sellaisia seurantaan syyllistyviä elementtejä, jotka ladataan joltakin muulta palvelimelta kuin sivu, jota varsinaisesti selataan. Tällaisia saattavat olla periaatteessa mikä tahansa osa verkkosivua. Esimerkiksi varsinainen artikkeli, jota luet, ladataan yleensä eri palvelimelta kuin sivuilla näytettävät mainokset. Monesti myös sivustojen kommenttiosiot ovat kolmannen osapuolen toimittamia.

Käyttäessäsi verkkoa, ohjelma havaitsee mitkä tahot tarkkailevat sinua ja pistää vähitellen näitä mainostajia ja muita seuraajia pannaan. Kun jonkin tahon huomataan seuraavan käyttäjää, sen sisältöä ei enää ladata. Näin käyttäjä katoaa tutkalta.

Mikäli Privacy Badger havaitsee jonkin seuraavan elementin olevan tärkeä sivuston toiminnallisuudelle, se ladataan, mutta kaikki evästeet estetään tästä osoitteesta.

Tulevaisuudessa Privacy Badger saattaa osata kiertää myös sivuston omaa seurantaa pelkän kolmannen osapuolen seurannan lisäksi.

Ohjelma on julkaistu ilmaisina lisukkeina Chrome- ja Firefox-selaimiin. Sen voi asentaa kätevästi EFFin sivulla olevasta linkistä.