Digitoday

Väitteet liskomiehistä ovat suuresti liioiteltuja – Yhdysvaltain edustajainhuoneelta pelleillään Wikipediassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Liskomiehet hallitsevat maailmaa, tai niin kuuluisa salaliittoteoria väittää. Yhdysvaltain edustajainhuoneen anonyymi edustaja kiistää väitteen Wikipediassa.


Onko maailma sittenkin liskomiesten johtama? Ulkoavaruuden olentojen salaiseen maailmanhallintoon liittyviä sivustoja ja teorioita on netti pullollaan. Tarinat kaiken takana olevista muukalaisista saivat kuitenkin eilen joidenkin mielestä vahvan todisteen, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneelle kuuluvasta ip-osoitteesta tehtiin pieni lisäys Wikipedian liskomiehiä käsittelevään englanninkieliseen artikkeliin.

Aiemmin artikkeli kertoi neutraaliin sävyyn siitä, että muotoaan muuttavia liskomiehiä koskeva salaliittoteoria on David Icken popularisoima. Artikkeli mainitsi kuinka Icke on väittänyt useita kertoja, että maailman johtajista monet ovat liskomiehiä tai heidän kontrollissaan.

Edustajainhuoneelta tehdyn muutoksen jälkeen kappaleen loppuun on lisätty seuraava lause: "Nämä väitteet ovat täysin perustelemattomia ja niillä ei ole mitään pohjaa todellisuudessa." Tämähän tarkoittaa tietysti sitä, että edustajainhuoneen työntekijät ovat kaikki liskomiesten taskussa, ja pyrkivät siksi hämärtämään todellisuutta. Miksi kukaan lisäisi tällaisen tekstin Wikipediaan muussa tapauksessa?

Vaihtoehtoinen selitys saattaisi olla tylsistyneen hallituksen työntekijän mielivaltainen vandalismi. Samasta ip:stä on tehty melkoinen määrä anonyymeja muutoksia vuosien aikana. Kuten listalta näkee, muutoksia tapahtuu useita päivittäin. Ensimmäiset vandalismit tästä osoitteesta tehtiin vuonna 2012.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samasta osoitteesta on samana päivänä muun muassa lisätty uutisblogi Mediaiteä käsittelevään artikkeliin väite transfobisuudesta ja sukupuoliolettamuksista. Myös esimerkiksi ukrainalaista poliitikkoa Nataliya Vitrenkoa käsittelevään artikkeliin on lisätty huomio siitä, kuinka Vitrenko on Venäjän sätkynukke.

Samaan sävyyn tehtyjä perustelemattomia solvauksia ja erilaisia hyökkäyksiä lisätään tästä osoitteesta Wikipediaan siis useita kertoja päivässä. Toisaalta osoitteesta tehdään myös asiallisia muutoksia, kuten kieliopin korjausta ja muuta kielenhuoltoa ja artikkelien järjestelyä. Osoite kun on jaettu potentiaalisesti tuhansien työntekijöiden kesken.

Osoitteesta tehdylle vandalismille on oma keskustelusivunsa Wikipediassa, jossa käsitellään osaa tästä osoitteesta tulleista räikeimmistä väärinkäytöistä.

Kommentit

    Näytä lisää