Avaruusaluksen tuhoutuminen kuvataan sisältä käsin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Avaruusaluksen tulinen tuho kuvataan sisältä käsin

Kun Euroopan toistaiseksi viimeinen ISS:llä vieraileva rahtialus palaa ilmakehään/ilmakehässä, on ESA kameroineen valmiina ikuistamaan hetken.

Näin hajosi aiempi ATV vuonna 2008.­

23.7.2014 12:57 | Päivitetty 23.7.2014 12:56

Euroopan avaruusjärjestö ESAlla on tavallisesta poikkeavia suunnitelmia ATV Georges Lemaître -rahtialuksensa varalle. Miehittämättömän aluksen tuhoutuminen halutaan tallentaa erikoisvankalla valokuvauskalustolla.

Sarjassaan viides ja viimeinen alus on määrä laukaista kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle heinäkuun lopussa. Vietettyään asemalla kuusi kuukautta, ATV ohjataan tuhoutumaan Tyynenmeren yllä. Silloin aluksen sisälle laitettu infrapunakamera pääsee oikeuksiinsa – ainakin teoriassa.

ESAn mukaan tarkoitus on saada kuvattua aluksen hajoamista edeltävät viimeiset 20 sekuntia ja sen jälkeen välittää data maahan satelliittiyhteydellä. Tähän tarvitaan varta vasten suunniteltu antennikapseli, jonka pitää kestää aluksen hajoaminen ja muun muassa 1500 asteen lämpötila.

Sekä kamera että kapseli suunniteltiin ja rakennettiin vain yhdeksässä kuukaudessa. Ne ovat kuin lentokoneen musta laatikko tallettaen kuvia ja lähettäen ne maahan ATV:n hajoamisen jälkeen.

ATV:n sisällä on myös japanilainen optinen kamera ja Nasan tallennin, jotta dynaamisesta tapahtumasta saadaan mahdollisimman kattava käsitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?