Jätitkö juomasi vahtimatta? Sensori kertoo voiko sen yhä juoda - Digitoday - Ilta-Sanomat

Viritettiinkö drinkkiisi ansa? Tutka kertoo

Drinkkitutka pyrkii paljastamaan, onko huomiotta jätetty juoma yhä turvallinen nautittavaksi.

Satunnainen irrottelu tekee hyvää – paitsi jos joku päättää tiputtaa lasiisi odottamattoman ansan. Uusi skanneri lupaa tunnistaa ei-toivotut aineet drinkin seasta.

22.7.2014 16:14 | Päivitetty 22.7.2014 16:13

Joukkorahoituspalvelu Indiegogossa alkoi kampanja uuden anturin valmistusrahojen keräämiseen. Anturi käyttää Yhdysvaltain oikeusministeriön huumejaoston kehittämää tekniikkaa havaitakseen drinkkeihin lisätyt kuulumattomat aineet.

Idea on mukavan simppeli. Pienen anturin pää laitetaan juomaan, ja laite analysoi sen kemiallisen koostumuksen eri testeillä. Jos juomasta löydetään jotain epäilyttävää, punainen led-valo syttyy, ja käyttäjän kännykkään ilmestyy lisätietoa siitä mitä asiaankuulumatonta juomassa oli.

Laite tunnistaa yleisimpiä niin sanottuja "daterape" aineita, eli lääkkeitä ja huumeita, joita laitetaan lasiin juojan huumaamiseksi myöhempää hyväksikäyttöä varten. Koska laite toimii älypuhelimen kanssa, sen tietokantaa tunnistettavista aineista voi täydentää päivityksillä.

– Inspiraationa pd.id:n kehitykselle toimivat 18 huumatun tuttavan tarinat. Omat lapseni ovat myös nyt teini-ikäisiä, laitteen kehittäjä David Wilson toteaa.

Wilson aikoo Indiegogo-kampanjan avulla haalia kasaan 100 000 dollaria laitteen valmistamiseen. Mikäli kampanja kerää yli 500 000 dollaria, laitteeseen voisi kehittäjän mukaan myös lisätä muita toimintoja kuten kalorilaskurin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?