Googlen kuvausautot etsivät kaasuvuotoja - Digitoday - Ilta-Sanomat

Toisenlaista nuuskintaa: Googlen autot etsivät kaasuvuotoja

Googlen huonomaineiset kuvausautot keräävät taas muutakin tietoa pelkkien katunäkymien ohella. Mutta tällä kertaa se on hyvä asia.

­

21.7.2014 11:48 | Päivitetty 21.7.2014 11:48

Teknologian monialayritys Google on taas kerännyt Street View -autoillaan dataa, joka ei liity varsinaisen karttapalvelun ehostamiseen. Seurauksena ei kuitenkaan ole skandaali, muun muassa The Verge kertoo.

Aikaisemmin paljastui, että Google oli vakoillut avoimia wlan-verkkoja katuja kuvatessaan, mutta nyt autot ovat paikallistaneet kaasuvuotoja kolmessa kohteessa Yhdysvalloissa.

Staten Islandissa, Bostonissa ja Indianapoliksessa kerättiin 15 miljoonaa lukemaa metaanin määrästä, ja seurauksena löydettiin tuhansia vuotokohtia muun muassa vanhentuneista putkistoista.

Bostonissa vuotoja paljastui yksi jokaista mailia tai 1,6 kilometriä kohden. Kyse on paitsi onnettomuusvaarasta, myös ympäristöongelmasta. Tutkitut paikat valittiin nimenomaan sen perusteella, että niistä odotettiinkin löytyvän vuotoja.

Autoihin kiinnitetyt laitteet pystyivät osoittamaan vuotopaikan ja arvioimaan, kuinka paljon kaasua kussakin paikassa vapautui. Autot ajoivat useamman kerran jokaisessa kolmessa kohteessa, jotta tulokset saatiin varmistettua.

Kaasukartoitus oli Yhdysvaltain Environmental Defense Fundin ja Google Earth Outreachin yhteishanke ja se enteilee hyvää vastaaville hankkeille muualla maassa ja miksei ulkomaillakin. Tulokset on julkaistu verkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?