Google-puhelin opettaa avaruusrobotit lentämään - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google-puhelin opettaa avaruusrobotit lentämään

ISS:stä luodaan 3d-malli, jonka avulla scifi-vaikutteiset pikkurobotit oppivat suunnistamaan.

21.7.2014 11:45 | Päivitetty 21.7.2014 11:43

Kaksi Googlen Tango-älypuhelinta pääsi kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle äskettäisen Cygnus-aluksen mukana. Nasan mukaan puhelimet otetaan käyttöön pikkuruisissa Spheres-satelliiteissa kahdessa vaiheessa.

Aivan ensin astronautit käyttävät puhelimia käsin luodakseen ympäristöstään kolmiulotteisen mallin puhelinten 3d-anturin avulla. Myöhemmin puhelimet kytketään satelliitteihin, jolloin niistä tulee Nasan mukaan vapaasti lentäviä älysatelliitteja.

ISS:llä on kolme keilapallon kokoista Spheres-satelliittia (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites), jotka ovat saaneet vaikutteita Tähtien sodan harjoitusrobotista. Ensimmäinen Google-puhelin kiinnitettiin satelliittiin vuonna 2011.

Älypuhelinten avulla satelliitit pystyvät ainakin teoriassa suunnistamaan itse, ottamaan kuvia ja videota ja lopulta auttamaan aseman arkea mittaamalla anturiensa avulla esimerkiksi ilmanlaatua, ilmavirtauksia ja melutasoa. Puhetta on ollut myös satelliittien käyttämisestä aseman ulkopuolella.

Puhelinten myötä Spheres-robotit saavat puhtia laskutoimitusten tekemiseen. Tieto siirtyy langattomasti wlan-yhteydellä sekä aseman että Houstonin komentokeskuksen tietokoneisiin.

Nasa ei tiedotteessaan täsmentänyt, miten tarkka 3d-mallista on tarkoitus tehdä, tai kattaako se ISS:n kaikki asuttavat 425 kuutiometriä. Aseman "seinät" (käsite on suhteellinen avaruudessa) ovat kuitenkin usein täynnä kaikenlaista roinaa kannettavista tietokoneista tieteellisiin kokeisiin, joten helppoa navigointi ei varmaankaan ole.

Entä mitä tapahtuu, kun robotti kohtaa yhden kuudesta miehistönjäsenestä ahtaalla käytävällä: Kumpi väistää?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?