Googlen kuvausautot etsivät kaasuvuotoja - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlen autot nuuskivat jälleen – mutta se on hyvä asia

Julkaistu: 18.7.2014 15:17, Päivitetty 18.7.2014 15:17

Googlen Street View -autoilla on ansaitusti kehno maine, mutta on niistä hyötyäkin – siis pelkän katujen kuvaamisen ohella.

Internet-yhtiö Google on jälleen harjoittanut Street View -kuvausautoillaan tiedonkeruuta, jolla ei ole tekemistä varsinaisen karttapalvelun parantamisessa. Mutta tämä ei ole mikään skandaali, muun muassa The Verge kertoo.

Aikaisemmin Google jäi kiinni avointen wlan-verkkojen vakoilusta valokuvauksen ohessa, mutta nyt ne ovat metsästäneet kaasuvuotoja kolmessa kohteessa Yhdysvalloissa.

Staten Islandissa, Bostonissa ja Indianapoliksessa otettiin 15 miljoonaa lukemaa metaanin määrästä, ja tuloksena löydettiin tuhansia vuotokohtia muun muassa vanhentuneista putkistoista.

Bostonissa vuotoja taltioitui yksi jokaista mailia tai 1,6 kilometriä kohden. Kyse on paitsi onnettomuusvaarasta, myös ympäristöhaitasta. Tosin tutkitut paikat valittiin juuri sen perusteella, että niistä epäiltiin löytyvän vuotoja.

Autoihin asennetut laitteet pystyivät osoittamaan vuotopaikan ja arvioimaan, miten paljon kaasua kussakin paikassa vapautui. Tiedot tarkistettiin ajuuttamalla autot useamman kerran jokaisessa kolmessa kohteessa.

Kaasukartoitus oli Yhdysvaltain Environmental Defense Fundin ja Google Earth Outreachin yhteishanke ja se lupaa hyvää vastaaville tutkimuksille muualla maassa ja miksei ulkomaillakin. Tulokset on julkaistu verkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?