Apple valittaa yhä, Macmillan, Penguin, Hachette, HarperCollins ja Simon & Schuster maksoivat - Digitoday - Ilta-Sanomat

Applen e-kirjadiilin hinta nousi 330 miljoonaan euroon

Apple on sopinut maksavansa kuluttajille ja Yhdysvaltain osavaltioille 450 miljoonan dollarin eli 330 miljoonan euron korvaukset e-kirjojen hintakartellista, johon se ei myönnä syyllistyneensä. Sakko on kuitenkin ehdollinen, sillä Apple on valittanut tuomiosta ylempään oikeusasteeseen.

Applen tuomion lopullinen hyväksyminen tai hylkääminen vaatii vielä monta nuijan kopautusta.­

17.7.2014 7:00 | Päivitetty 17.7.2014 10:05

Sopimus, joka tarvitsee vielä New Yorkin piirioikeuden hyväksynnän, liittyy liittovaltion ja useiden osavaltioiden oikeusministeriöiden huhtikuussa 2012 nostamaan syytteeseen laittomasta salaliitosta e-kirjojen hintatason asettamiseksi. Salaliitossa, jossa Apple oli päätekijä, oli mukana viisi suurta kustantamoa. Macmillan, Penguin, Hachette, HarperCollins ja Simon & Schuster ovat sopineet asian jo aikaisemmin, PCMag kirjoitti.

450 miljoonan dollarin summasta 400 miljoonaa menee kuluttajien korvausrahastoon, 20 miljoonaa osavaltioiden syytteiden sopimiseen ja 30 miljoonaa kanteen päälakitoimistolle.

Jos Applen vastuuvelvollisuus ei saa tuomioistuimen vahvistusta, Apple maksaa 50 miljoonaa dollaria kuluttajien korvausrahastoon ja kymmenen miljoonaa kullekin osavaltiolle ja ryhmäkanteen lakitoimistolle. Apple pitää edelleen kiinni siitä, ettei se ole syyllistynyt mihinkään laittomuuteen ja jos vetoomusoikeuden kaikki asteet ovat samaa mieltä Applen kanssa, korvauksia ei tarvitse maksaa.

E-kirjojen kustantajat ovat maksaneet korvauksia yhteensä 166 miljoonaa dollaria. 33 osavaltiota koskevasta päätöksestä uutisoitiin jo viime kuussa, mutta sen sisältö tuli julkisuuteen vasta keskiviikkona.

Korjaus ingressiin: Summa on otsikon mukaisesti 330 miljoonaa euroa, ei dollaria. Korjattu myös kirjoitusvirheitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?