Tietokoneharrastajien suosikkilelu parani juuri

Julkaistu: , Päivitetty:

Päivitetty Raspberry Pi jää alkuperäisen minitietokoneen viimeiseksi versioksi.
Kaksi vuotta sitten ilmestynyt Raspberry Pi on yksi sympaattisimmista tietokoneaiheisista menestystarinoista viimevuosilta. Himpun verran luottokorttia isompaa ja muutaman kympin hintaista hakkeriystävällistä tietokonetta oli kesäkuussa myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.

Nyt Raspberry Pin kehittäjät ovat tuoneet myyntiin uuden version pienkoneestaan. Kyseessä ei ole varsinainen Raspberry Pi 2, vaan vanhaan versioon perustuva päivitys.

Uusi Raspberry Pi Model B+ perustuu samaan suorittimeen kuin alkuperäinenkin, mutta sitä on ehostettu muilta osin. Laitteen usb-porttien määrä on tuplattu sekä virrankulutusta pienennetty. Äänipiirin ulostulon laatua on paranneltu uudella matalakohinaisella virtalähteellä, joka tekee koneesta entistä varteenotettavamman vaihtoehdon mediakeskuskäytössä.

Varsinaisille virittelijöille on nyt tarjolla enemmän ohjelmoitavia kontakteja yleisväylässä (GPIO). Aiemmin kontakteja oli 26, nyt määrä on paisunut 40:een.

Model B+ on viimeinen versio alkuperäisestä Raspberry Pistä, sen kehityksen viimeinen piste. Jäämme odottamaan, saako Raspberry Pi Foundation tehtyä joskus myös täysverisen jatkajan.

Raspberry Pin julkaisu ja menestys laittoi alulle kokonaisen alakulttuurin, jossa uusia pieniä Linuxiin tai Androidiin nojaavia luottokortin kokoisia halpoja tietokoneita julkaistaan lähes kuukausittain. Näihin lukeutuu esimerkiksi Cubieboard ja monet muut vastaavat laitteet.

Suurin osa pikkukoneista tosin on pienen porukan leluja, joilla ei ole Raspberry Pin merkittävintä valttia: miljoonien ostajien yhteisöä, joka on jo toteuttanut useita projekteja ja ratkonut läjäpäin ongelmia.

Myös vanhempaa Model B:tä valmistetaan yritysten käyttöön niin pitkään kuin kysyntää riittää.

Kommentit

    Näytä lisää