ISEE-3-satelliittia ei saada palautettua käyttöön - Digitoday - Ilta-Sanomat

Pelastusyritys meni mönkään: Satelliittivanhus yskäisi viimeisen kerran

Moottorien onnistunut poltto antoi odottaa paljon. Mutta tiistaina toiveet romuttuivat.

10.7.2014 12:36 | Päivitetty 10.7.2014 12:35

1970-luvulta peräisin oleva Nasan aurinkoluotain ISEE-3 ei palaa vanhalle radalleen tutkimaan aurinkotuulia. Näyttää vahvasti siltä, että luotaimen moottorijärjestelmä ei ole kunnossa. Ilmeisesti polttoaine ei tavoita moottoreita oikealla paineella.

Poikkeuksellinen projekti alkoi lupaavasti. Ensin joukkorahoituskampanja satelliitin herättelemiseksi ilman Nasan rahoja onnistui yli odotusten ja sen jälkeen satelliittiin saatiin jopa yhteys kesän alussa. Kaiken lisäksi äskettäinen yritys käyttää ISEE-3:n työntömoottoreita näytti onnistuneen.

Mutta tiistaina mitään ei tapahtunut, kun uutta polttoa radan muuttamiseksi yritettiin. Sama toistui keskiviikkona.

– Polttoa ei tapahtunut, emmekä havainneet kiihtyvyyttä, eikä moottoreista tullut ulos mitään, valittelee hankkeen vetäjiin kuulunut Keith Cowing SpaceNewsin haastattelussa.

Mitään ei oikeastaan ole tehtävissä. Cowing arvioi, että satelliitti pystyy keräämään tietoa Maahan vielä noin kolmisen kuukautta ennen kuin se ajautuu liian kauas avaruuteen.

Vuonna 1978 laukaistulla ISEE-3:lla ehti olla rikas elämä jo Nasan hallinnassa. Sillä ehdittiin tutkia aurinkotuulen lisäksi esimerkiksi kahta komeettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?