Digitoday

Unohdusoikeudesta on tulossa juttujen ikiliikkuja

Julkaistu: , Päivitetty:

Euroopan oikeuden antamasta internetiä koskevasta unohtamispäätöksestä on syntymässä kaikkien aikojen sekasotku. Google poistaa linkkejä salaisilla päätöksillä, mutta tiedottaa alkuperäisille julkaisijoille linkkien poistamisesta.
Mediatalot BBC, The Guardian ja Daily Mail ovat saaneet Googlelta tiedon tiettyjen juttujen linkkien poistamisesta eurooppalaisista hakutuloksista. Ne eivät kuitenkaan halua tyytyä Googlen päätöksiin, joita ei ole perusteltu ja joissa ei kerrota, kuka unohtamista on hakenut.

Euroopan oikeus määräsi toukokuussa Googlen poistamaan anomusta vastaan linkit sisältöihin, jotka ovat vaillinaisia, epäolennaisia tai eivät enää olennaisia tai jotka ovat asiayhteydestä paisuteltuja.

Ilmoituksen linkkien poistamisesta saaneilla brittiläisillä mediayhtiöillä ei ole oikeutta valittaa päätöksistä, Brisbane Times kirjoitti.

The Guardianin tuotannosta on poistettu linkit muun muassa kolmeen artikkeliin, jotka käsittelivät Skotlannin Premier-liigan erotuomaria. Lehden mukaan kukaan ei ole sanonut, etteivät uutiset pidä paikkaansa tai etteivät ne ole tasapuolisia ja tarkkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös vuonna 2011 julkaistu juttu, joka kertoi ranskalaisten työntekijöiden post-it -tarralapuista tekemästä taiteesta, on piilotettu, samoin juttu petosoikeudenkäynnissä mukana olleesta asianajajasta. Myös sivu, jolla oli listattu viikon edestä kolumnisti Roy Greensladen julkaisemia artikkeleita, on joutunut pannaan.

BBC:n taloustoimittaja Robert Peston ei hyväksy, että Google piilottelee hänen kirjoitustaan vuodelta 2007. Siinä kerrotaan, kuinka Stan O'Neal ajettiin ulos sijoituspankki Merrill Lynchistä sen jälkeen, kun se joutui vaikeuksiin holtittomien sijoitusten takia. Pestonin mukaan piilotetun kirjoituksen kaltaiset jutut ovat kriittisen tärkeitä oikean kuvan antamiseksi ja informoitujen päätösten tekemiseksi.

Google tiedotti myös Daily Mailille erotuomari- ja pankkiirijuttujen piilottamisesta. MailOnlinen julkaisija Martin Clarke kutsui päätöstä sensuurihallinnoksi. Hänen mukaansa käytäntö vastaa sitä, että menee kirjastoon ja polttaa sieltä kirjoja, joista ei pidä.

Clarken mukaan MailOnline aikoo julkaista säännöllisesti listoja jutuista, jotka on poistettu Googlen Euroopan hakutuloksista. Sillä tavalla ihmiset voivat seurata mitä on poistettu. Hänen mukaansa kukaan ei ole asettanut kyseenalaiseksi piilotettujen artikkeleiden todenmukaisuutta.

Kommentit

    Näytä lisää