Näinkö autoilu vähenee? Liian hankala parkkimittari - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näinkö autoilu vähenee? Liian hankala parkkimittari

"Älykkäät" parkkimittarit kiristävät hermoja Madridissa. Maksaminen on paikallislehtien mukaan hidastunut selvästi aiemmasta.

Tyhjä tie Madridissa.­

2.7.2014 21:45 | Päivitetty 2.7.2014 21:46

Sähköistyksen pitäisi tehdä asioinnista nopeampaa ja helpompaa. Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa suomalainen verkkopankki. Toisessa päässä on sitten vaikkapa sähköinen äänestäminen.

Jälkimmäistä laitaa näyttää edustavan myös uusi parkkimittari, jollaisia on ilmestynyt kokeellisesti Madridin katukuvaan Espanjassa. Paikallisuutisia koostaa muun muassa Motherboard, jonka mukaan mittarit ovat "liian fiksuja" ollakseen hyödyllisiä. Käyttäjien älykkyyttä koetellaan.

Aiemmin mittareihin laitettiin kolikoita, ja asia oli sillä selvä. Nyt mittariin pitää syöttää muun muassa auton rekisteritunnus, ja erilaisia ruutuja pitää kahlata läpi ainakin neljä kappaletta. Seurauksena jonot ovat riistäytyneet hallinnasta. Tärkeässä roolissa on tunnistaa, kuinka paljon bensaa kenenkin auto kuluttaa.

Madridin tavoitteena on vähentää päästöjä ja puhdistaa ilmaa kannustamalla ihmisiä ostamaan bensaa säästäviä autoja. Tällä menolla tavoite voi toteutua pelkästään siksi, kun autoilijat jättävät ajokkinsa suosiolla talliin säästyäkseen mittarihelvetiltä.

Se, mikä sopasta näyttää vielä puuttuvan on, että mittarit paljastuisivat myös kansalaisia vakoileviksi isoveljen välineiksi. Tällaisia pelkoja ovat jo herättäneet muualla maailmassa niin katulamput kuin roskiksetkin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?