Venäjän uusi datalaki haastaa kotimaan opposition ja lännen yhtiöt

Julkaistu: , Päivitetty:

Suosittujen bloggaajien on rekisteröidyttyvä uutisvälineiksi ja sosiaalisen median palvelinten on sijaittava Venäjällä, määrää duuman eilen hyväksymä laki. Uusi laki suuntautuu pikemminkin kotimaahan, kuin ulkomaille, sanoo Aleksanteri-instiuutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro.
Venäjän duuma hyväksyi eilen illalla lain, joka määrää kaiken venäläisiä koskevan henkilökohtaisen datan säilytettäväksi Venäjällä. Lisäksi kaikkien blogien, joilla on enemmän kuin 3 000 lukijaa päivässä, on lain mukaan rekisteröidyttyvä tiedotusvälineiksi.

Nyt duuman ensimmäisen käsittelyn läpäissyt laki menee vielä valiokuntakäsittelyiden kautta uudestaan duumaan ja lopulta presidentin allekirjoitettavaksi. Lain on määrä astua voimaan syyskuussa 2016.

– Laki rajoittaisi ilman muuta blogosfääriä. Bloggaajille asetetaan velvollisuus pysyä lähemmin totuudessa, jonka määrittelee joku muu, sanoo Aleksanteri-instituutin varajohtaja Markku Kangaspuro.

Esimerkiksi Ukrainan kriisissä jyrkästi presidentti Vladimir Putinin kanssa erimielinen, mutta esimerkiksi faktisesti virheellisin tiedoin argumentoinut bloggaaja voisi joutua syytteeseen. Tähän mennessä blogaajien toimintaa on yritetty rajoittaa muun muassa ekstremismin vastaisella lainsäädännöllä.

– Uusi lainsäädäntö luo suosituille blogeille itsesensuurin tarpeen ja mahdollistaa valikoidun oikeudenkäytön esimerkiksi oppositionmielisiä blogeja vastaan.

Moskovassa pitkään asunut it-asiantuntija ja aktivisti Antti Rautiainen arvioi, että lain tarkkaa merkitystä on hankala ennustaa.

– On mahdotonta tietää miten lakia käytännössä sovelletaan, Rautiainen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi niin sanottua homopropagandalakia, joka kieltää ”muiden kuin perinteisen seksuaalisuhteiden propagoimisen alaikäisille”, on sen voimassaoloaikana lähinnä sovellettu yksittäisissä tapauksissa.

Kangaspuron mukaan duuman hyväksymän lain vaikutukset ulkomaisissa palvelinkeskuksissa dataansa säilyttäville sosiaalisen median yhtiöille kuten Facebookille ovat vähemmän dramaattiset, koska Venäjällä ei ole käytännössä kykyä toimeenpanna lakia.

– Kiinalaiset ovat yrittäneet estää pääsyn Facebookiin, mutta kaikki, jotka haluavat käyttää palvelua pääsevät hallinnon estojen ohi. Venäläiset tietävät sen aivan hyvin.

Rautiaisen mukaan Venäjällä ei ole tällä hetkellä mitään teknisiä keinoja estää pääsyä ulkomaalaisiin palvelinkeskuksiin. Lailla voi kuitenkin olla mittavat vaikutukset myös kansainvälisiin yhtiöihin, arvioi esimerkiksi teknologiasivusto TechCrunch.

– Periaatteessa laki voi tarkoittaa, että Googlen ja Skypen kaltaisten yritysten on joko lopetettava tai eritettävä palvelunsa, Rautiainen sanoo.

Kangaspuron mukaan lännessä palvelimiaan ylläpitävän sosiaalisen mediaan sijaan kohteena saattaa ensisijaisesti olla Venäjällä jo nyt palvelimiaan säilyttävät venäläiset yhtiöt. Esimerkiksi Venäjällä Facebookia huomattavasti suositumpi VK (entinen Vkontakte) puhui Kangaspuron mukaan vielä talvella palvelimien siirtämisestä pois maasta. Venäjän hallintoa lähellä oleva yhtiö kuitenkin osti VK:n, syrjäytti sen perustajan ja johtajan yhtiön johdosta ja kaappasi sitten VK:n tiukemmin hallinnon käsiin.

– Venäjä pyrkii luomaan omien rajojen hallinnassa olevan nettimaailman. Venäjänkieliset ja venäläisillä palvelimilla sijaitseva materiaali tarjoaa jo nyt maan tiedusteluviranomaisille hyvin laajan, tarpeen mukaan käytettävissä olevan materiaalin.

Sekä Rautiaisen että Kangaspuron mukaan laki vahvistaa venäjänkielisen netin eriytimistä muusta internetistä. Venäjän viranomaiset ovat muun muassa ottaneet käyttöön kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettavan verkkotunnuksen .rf.

– Kun kyrillisten kirjaimien verkkotunnukset otettiin käyttöön, niin monet naureskelivat, että juntit ovat kyrillisillä kirjaimilla kirjoitetussa netissä ja muut oikeassa internetissä, sanoo Rautiainen.


Aloite datan säilömistä koskevaan lakiin tuli presidentti Putinilta, mikä tekee sen lopullisesta hyväksymisestä hyvin todennäköisen. Lain lopullinen muoto saattaa kuitenkin muuttua merkittävästi sen matkatessa duuman läpi.

Kommentit

    Näytä lisää