OCO-2 laukaistiin avaruuteen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tuskallinen taival – mutta nyt on ilmastorautaa taivaalla

OCO-2 on vähintääkin päässyt ulos kantoraketista toisin kuin satelliitin lähes identtinen edeltäjä viisi vuotta sitten.

2.7.2014 13:09 | Päivitetty 2.7.2014 13:10

Nasan ilmastosatelliitti OCO-2 laukaistiin avaruuteen noin kello 13.00 keskiviikkona. Orbiting Carbon Observatory-2 maksaa 465 miljoonaa dollaria eli noin 340 miljoonaa euroa.

Ilmastosatelliitteja on laukaistu avaruuteen ennenkin, mutta OCO-2 mittaa erityisesti maapallon hiilinieluja. Satelliitti valaisee ennennäkemättömällä tarkkuudella, miten nopeasti hiilidioksidia kertyy ilmakehään ja minne kaikkialle tämä kaasu katoaa ilmakehästä.

Keskimäärin puolet koko maapallon vuotuisista hiilidioksidipäästöistä katoaa ilmakehästä jonnekin. Merkittävä hiilidioksidin sitoja on meret, mutta kaikkia nieluja ei tunneta.

OCOn piti päästä avaruuteen ratkomaan maapallon tulevaisuuden kannalta kriittisiä kysymyksiä jo vuonna 2009. Mutta kantoraketin vian vuoksi satelliitti putosi mereen. Raketin OCOa suojelleet seinämät eivät irronneet kunnolla.

OCO-2 laukaistiin loistavassa säässä Vandenberg Air Force Basesta Kaliforniasta. Delta II -raketti on toimittanut satelliitin avaruuteen toistaiseksi ilman ongelmia. Laukaisua yritettiin jo tiistaina, mutta laukaisualustaan iskenyt vesivaimennusjärjestelmän vika esti lähdön.

24 mittaustasekunnissa

Vaikka satelliitti on tärkeä, tiedemiehet painottavat sen olevan vasta pieni osa tulevaa satelliittien verkostoa maapallon seuraamiseksi.

Satelliitti kerää 24 mittausta sekunnissa, mikä Nasan mukaan vastaa noin miljoonaa mittausta päivässä (ilmeisesti 12 tunnissa). Näistä kuitenkin vain noin 100 000 mittausta on tarpeeksi vapaita pilvistä ollakseen todella hyödyllisiä hiilidioksidin mittaamiseen.

Tähän saakka paras vastaava satelliitti on pystynyt tekemään yhden mittauksen neljässä sekunnissa ja keräämään alle 20 000 mittaustulosta päivässä. Niistä vain viitisensataa on ollut korkealaatuisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?