Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset saavat urkkia lähes kaikkien maailman hallitusten viestintää ja sitä koskevia viestejä, paljastaa the Washington Post (WP).
Tiedot ovat lähtöisin Edward Snowdenin vuosi sitten vuotamista, Yhdysvaltain salaista tiedustelutoimintaa valvovan FISA-tuomioistuimen asiakirjoista. WP:n eilen julkaisemat asiakirjat sisältävät myös listan niistä maista, joita turvallisuusvirasto NSA, keskustiedustelupalvelu CIA ja liittovaltion poliisi FBI saavat urkkia.
Listalta löytyvät kaikki maailman maat – paitsi NSA:n niin kutsuttuun ”five eyes” -tiedusteluyhteistyöhön kuuluvat Kanada, Uusi Seelanti, Iso-Britannia ja Australia. Myös Suomi on siis listalla.
Lisäksi listalta löytyvät useat kansainväliset organisaatiot kuten Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Maailmanpankki, Euroopan unioni (EU), Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola korostaa, ettei lista kerro kuinka laaja kartoitus on ollut tai mihin maihin se on erityisesti kohdistunut.
– Kyse on tuomioistuimen ehdoista sille, mitkä Yhdysvaltain lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaan ovat maita, joita koskevia tietoja voidaan tarkkailla.
WP:n mukaan yksi merkittävimmistä uusista tiedoista on, että lista sallii paitsi siinä olevien hallitusten ja järjestöjen urkkimisen, myös näistä viestittelevien kolmansien osapuolien seuraamisen. Näin ollen asiakirjat sallivat myös tutkijoiden ja toimittajien sekä Yhdysvaltojen omien kansalaisten vakoilun. Saman tyyppinen urkinta on ilmennyt myös aikaisemmista NSA-paljastuksista.
Suomesta Yhdysvaltoja saattavat Aaltolan mukaan kiinnostaa etenkin Venäjää koskevat tiedot, Suomen poliittinen kehitys yleensä ja strategisesti tärkeät neuvotteluprosessit.
Viime kesänä useat Euroopan maat ja erityisesti Saksa hermostuivat Yhdysvalloille kun oli tullut ilmi, että NSA oli vakoillut useita valtionpäämiehiä. Muun muassa TTIP-vapaakauppaneuvottelut viivästyivät kun selvisi, että Yhdysvallat oli urkkinut EU:n Brysselin toimistoja. Samantapaisen konfliktin vaara on taas ilmassa.
– Yhdysvaltojen asema maailmalla perustuu sen liittolaisjärjestelmään. Nämä liittolaisuussuhteet vaativat luottamusta, Aaltola sanoo.
WP:lle antamassaan kommentissa NSA:n edustaja korostaa, ettei valtionpäämiehiä enää vakoilla.
Aaltolan mielestä yksi kiinnostava yksityiskohta asiakirjoissa on se, että five eyes -yhteistyön maat on jätetty listan ulkopuolelle juridisista syistä.
– Olisi kiinnostava tietää mitä kansainvälisiä juridisia sopimuksia siellä on.