Foliohattujen älypuhelin lähti liikkeelle: Tehoilla ei juhlita

Blackphonen taustat ovat kunnossa, mutta Ars Technican mukaan tietyt rajoitukset voivat laimentaa kuluttajien kiinnostusta.

Digitoday näki Blackphonen MWC-messuilla helmikuussa.

30.6.2014 22:17 | Päivitetty 30.6.2014 22:17

Onko NSA-kohusta nyt vuosi sen alkamisesta jo kadonnut paras terä? Vai tuliko turvallisuudesta pysyvä myyntivaltti? Nyt sitä testataan, kun SGP Technologiesin Blackphone-älypuhelin alkoi liikkua ensimmäisille tilaajille. Ars Technica sai puhelimen varhaiseen testiin ja on vakuuttunut ainakin tietoturvasta. Puhelin on kaiken hypen arvoinen, uutispalvelu koostaa. Eri testeissä tietoja ei päässyt vuotamaan luurista lähes ollenkaan. Ulkopuolisen lienee vaikea kaivaa puhelimesta mitään hyödyllistä yksityistä tietoa.

Äkkiseltään Blackphone vaikuttaa enemmän yritysten ja valtioiden puhelimelta, eli Blackberryn kilpailijalta. Mutta silti myös kuluttajat ovat tähtäimissä. Heitä voi häiritä rajoitettu sovellustarjonta sekä kenties liiankin minimalistinen käyttöliittymä.

4,7-tuumaisen puhelimen suorituskykykään ei kestä vertailua muiden valmistajien lippulaivoihin. Ars Technican vertailussa edelle pääsivät esimerkiksi Galaxy S5, HTC One ja varsinkin iPhone 5S.

Android, muttaei Android

Yksi puhelimen potentiaalinen ongelma – ainakin imagollinen, jos ei muuta – on se, että käyttöjärjestelmä perustuu Googlen Androidiin, joka ei mitenkään ole erityisen turvallisen käyttöjärjestelmän maineessa.

Toki SGP tekee selväksi, että Blackphonen PrivatOS tarjoaa sellaisia suojauksia, joita ei vakkari-Androidista – tai tuskin mistään muualtakaan – löydy. Puhelin tarjoaa esimerkiksi salatut ääni- ja videopuhelut sekä tekstiviestit. Wlan-yhteyttä käytettäessä puhelin pyrkii estämään hotspoteja nappaamasta historia- tai vaikka paikkatietoja.

Muihin ominaisuuksiin lukeutuvat tietojen etäpyyhintä, nimetön verkkoselailu ja yksityinen pilvitallennus. Tärkeässä roolissa on turvallisuuskeskus, josta käsin voi hallita tarkasti, mitä mikin sovellus puhelimessa saa tehdä.

Siltikin jopa puhelimen tekijätiimistä on korostettu, että mikään ei ole aukotonta, eikä niin sanotusti NSA-turvallista puhelinta ole olemassakaan. Lisäksi ihmisten välinen salattu viestintä toimii vain, jos vastaanottaja käyttää samoja viestisovelluksia kuin lähettäjä.

Puhelimen taustalla ovat muun muassa PGP-salauksen kehittäjä Phil Zimmermann sekä PGP Corporationin perustaja Jon Callas. Blackphonen verkkosivuilta ei löydy tietoa, minne kaikkialle puhelinta myydään nyt tai jatkossa, mutta tilauksia otetaan vastaan taas heinäkuun puolivälin paikkeilla.

SGP:n mukaan Blackphonen ensimmäinen erä myytiin nopeasti loppuun keväällä, mutta tietämättä valmistusmääriä tämä ei vielä kerro paljoa kysynnästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?