Edesmennyttä hakkeriaktivisti Aaron Swartzia kunnioitettiin omalla elokuvalla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Edesmennyttä hakkeriaktivisti Aaron Swartzia kunnioitettiin omalla elokuvalla

Aaron Swartz.

Aaron Swartz.

Julkaistu: 30.6.2014 16:23, Päivitetty 30.6.2014 16:23

Internet-pioneeri Aaron Swartzia kuvaava elokuva on saanut pääosin myönteisen vastaanoton.

Internetin ihmelapsena tunnetusta, edesmenneestä Aaron Swartzista on tehty elokuva. Brian Knappenbergerin ohjaama The Internet's Own Boy julkaistiin viikonloppuna ilmaiseksi ja on nähtävissä ilmaiseksi esimerkiksi täältä.

Swartz oli avainhahmo useissa hankkeissa, jotka tänään määrittelevät sitä, miten me käytämme internetiä. Näihin kuuluivat muun muassa somepalvelu Reddit, verkkosivujen syötteitä koostavan RSS sekä maailman verkkosivuista valtavaa arkistoa ylläpitävä Archive.org. Swartz toimi myös maksuttomia lisenssejä tukevassa Creative Commons -liikkeessä ja osallistui aktiivisesti rajua kritiikkiä herättäneiden, yhdysvaltalaisten tekijänoikeuksia käsittelevien SOPA- ja PIPA-lakialoitteiden vastaiseen kampanjointiin.

26-vuotias Swartz teki itsemurhan viime vuoden tammikuussa. Yleinen arvio on, että Swartz murtui häntä uhkaavasta oikeudenkäynnistä.

Syksyllä 2011 bostonilaisessa MIT-yliopistossa tohtoriksi opiskellut Swartz pidätettiin, koska hän oli ladannut tuhansia artikkeleita suljetusta akateemisesta JSTOR-palvelusta. Liittovaltion syyttäjä esitti Swartzille syytteet rikoksista, joiden maksimirangaistus olisi lopulta ollut miljoonan dollarin sakot ja 50 vuoden vankeus.

Swartzin kuolema järkytti internetin ystäviä ympäri maailman, ja tunnettu tekijänoikeuskriitikko Lawrence Lessig kirjoitti hänestä välittömästi muistikirjoituksen.

Useat Swartzin perheenjäsenet, kollegat ja kriitikot kieltäytyivät osallistumasta The Internet's Own Boy -elokuvaan, mutta elokuva on siitä huolimatta saanut pääosin myönteisen vastaanoton.

Tuoreimmat osastosta