USA:n ja Kiinan hatara kyberyhteistyö jäihin - Digitoday - Ilta-Sanomat

USA:n ja Kiinan hatara kyberkimppa jäihin: Yllättääkö ketään?

Yhdysvaltain ja Kiinan jo valmiiksi heikko yhteistyö kybermaailmassa on toistaiseksi katki. Pikaista muutosta ei ole näköpiirissä.

27.6.2014 12:45 | Päivitetty 27.6.2014 12:43

Kiina on laittanut jäihin orastavan kyberyhteistyönsä Yhdysvaltojen kanssa, nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain hallinnon korkea turvallisuusvirkailija kertoi.

– Olemme aikalisällä. He eivät halua puhua meille. Kaikki on todella kylmää, virkailija kuvaili uutistoimisto Reutersille.

Hyytävät välit seuraavat Yhdysvaltain toukokuisia toimia kiinalaisia armeijan virkailijoita vastaan. Viisi henkilöä asetettiin syytteeseen yhdysvaltalaisten yritysten tietojärjestelmien murtamisesta kauppasalaisuuksien varastamiseksi. Kiina on kiistänyt syytökset.

Asiaa tuskin auttoi sekään, että Yhdysvaltain puheet kiinalaisten teknologiayritysten, kuten Huawein, aiheuttamasta vakoiluvaarasta osoittautuivat äskettäin harvinaisen kaksinaismoralistisiksi. NSA-viraston kerrottiin tavoitelleen omia takaoviaan Huawein laitteisiin vakoillakseen eri maiden tietoverkkoja.

NSA-vuotaja Edward Snowdenin paljastukset ovat laajemminkin tuoneet esiin sen, että muita kybervakoilusta syyttänyt Yhdysvallat osaa ja haluaa vakoilla itsekin verkossa ja tekee sen enemmän kuin hyvin.

Yhdysvallat ja Kiina olivat alkaneet työskennellä yhteisvoimin verkkorikollisuutta, kuten rahanpesua, lapsipornoa ja huumeiden salakuljetusta, vastaan. Toisaalta Kiina ei ole missään vaiheessa rajoittanut hyökkäyksiään yhdysvaltalaisverkkoja vastaan, hallinnon edustaja sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?