Facebook, Google, Yahoo ja LinkedIn ovat miesjohtoisia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Valkonaamat hallitsevat Facebookia

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.6.2014 15:15, Päivitetty 26.6.2014 15:16

Maailman suurimman yhteisöpalvelun Facebookin työntekijöiden ja johdon koostumus ei heijasta sen globaalia tai edes amerikkalaista jäsenkuntaa. Muiden teknologiayritysten tavoin valkoisten miesten johtama Facebook palkkaa eniten valkoisia miehiä.

Kansalaisoikeusaktivistin ja pastorin Jesse Jacksonin julkisen painostuksen alaisena Facebook julkaisi tilastot työvoimansa koostumuksesta. Luvut muistuttavat pitkälti Googlen lukuja. Jackson vaati nykylukuja ja tulevaisuuden tavoitteita pöytään sekä Googlen että Facebookin yhtiökokouksissa.

Facebookin työntekijöistä 70 prosenttia on miehiä ja 57 prosenttia valkoisia. Aasialaissyntyisten osuus on 34 prosenttia. Latinojen osuus on vain neljä ja mustien vain kaksi prosenttia.

Tekniikkaosastoilla miesten osuus on vielä hallitsevampi, 85 prosenttia. Valkoisia on 53 prosenttia ja aasialaisia 41 prosenttia. Latinoille jää vain kolmen ja mustille yhden prosentin osuus.

Facebookin johtajistossa 77 prosenttia on miehiä, 74 prosenttia valkoisia ja 19 prosenttia aasialaisia, USA Today uutisoi.

– Me teemme tuotteita, jotka yhdistävät maailman ja tämä tarkoittaa sitä, että me tarvitsemme tiimin, joka heijastaa monia erilaisia yhteisöjä, taustoja ja kulttuureita, sanoi Facebookin monipuolisuusjohtaja Maxine Williams yritysblogissa. Yritysten on menestyäkseen ymmärrettävä asiakaskuntaansa.

Facebookin tilannetta seurataan erikoisen tarkasti, koska sen toiseksi korkein johtaja on Sheryl Sandberg. Aikaisemmin tässä kuussa Sandberg kuvasi naisten asemaa miesten hallitsemassa yritys-Amerikassa melko masentavaksi.

Piilaakson yritykset ovat vuosikausia kieltäytyneet julkistamasta lukuja työvoimansa koostumuksesta, mutta tässä kuussa suma alkoi purkautua Googlen murruttua Jacksonin johtaman painostuksen alla.

– Yritysten on asetettava tarkkoja, mitattavia päämääriä, tavoitteita ja aikatauluja. Me mittaamme tuloksia ja panemme yritykset vastaamaan niistä julkisesti, Jackson sanoi.

Facebookin ja Googlen lisäksi myös LinkedIn ja Yahoo ovat julkaisseet rotu- ja sukupuolista jakautumista kattavia tilastoja työvoimastaan.

Tuoreimmat osastosta