Tosielämän Watch Dogs? Chicago valvoo katulampuilla

Suurkaupungin asentaessa antureita katulamppuihin, ei videopelivertauksilta voi välttyä – oli niillä pohjaa tai ei. Hankkeesta kertoo Chicago Tribune.

25.6.2014 10:36 | Päivitetty 25.6.2014 9:37

Uudessa Watch Dogs -videopelissä Chicago on isoveliyhteiskunta, jossa jokaista kansalaista valvotaan ja heidän tietonsa on tallennettu pilveen. Samaan aikaan tosielämän Chicago kasvattaa tietojenkeruuta asentamalla katulamppuihin uusia antureita.

Chicago Tribunen mukaan ensimmäinen anturi voi olla paikoillaan heinäkuun puolivälissä, ja vuoden lopussa antureita on jo useita tusinoita. Tulevina vuosina anturien määrä kasvaa satoihin.

Antureilla on tarkoitus mitata ilmanlaatua, valonmäärää, äänenvoimakkuutta, lämpöä, sadetta ja tuulta. Mutta anturit seuraavat myös ohikulkijoita laskemalla heidät mobiililaitteiden signaalien perusteella.

Hanke arveluttaa joitakin tietosuoja-asiantuntijoita. He korostavat, että hyvätkin aikeet voivat myöhemmin johtaa ikäviin lopputuloksiin. Pelkona on, että Chicagossakin käy väistämättä niin, että ihmisistä kerätään henkilökohtaisesti tunnistettavaa tietoa.

Hankkeen edustaja tosin vakuuttaa lehdelle, että katulamppujen anturit ainoastaan laskevat ohikulkijoita, eikä heidän laitteidensa digitaalisia osoitteita poimita ollenkaan.

Chicagon big data -suunnitelmat suurten tietomassojen keräämiseksi tähtäävät turvallisempaan, tehokkaampaan ja puhtaampaan elinympäristöön. Mutta tiedemiesten mukaan Chicagon hanke luoda pysyvä tietojenkeruun infrastruktuuri on epätavallinen verrattuna muihin kaupunkeihin, jotka ovat big dataa hyödyntäneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?