HP:n Sarhimaa: Suomi-datalupaus ei johdu NSA:sta - Digitoday - Ilta-Sanomat

HP:n Sarhimaa: Suomi-datalupaus ei johdu NSA:sta

Suomen Hewlett-Packardin toimitusjohtaja Mika Sarhimaa selvittää lupausta datan pitämisestä Suomessa.

23.6.2014 15:46 | Päivitetty 23.6.2014 15:45

HP remontoi pilvipalvelunsa Suomessa. Mika Sarhimaan mukaan yhtiön nykyinen kapasiteettipohjainen tarjooma uusitaan syksyyn mennessä HP:n kansainvälisen standardin mukaiseksi pilvialustaksi.

– Se tarkoittaa laite- ja etenkin softapuolella automaation asteen nostamista, ja pilvipalveluita päivitetään viimeisen päälle.

Osana tätä päivitystä HP pystyy lupaamaan asiakkailleen heidän halutessaan, että data pidetään Suomen rajojen sisäpuolella.

– Se on hyvinkin mahdollista toteuttaa silloin, kun ollaan yrityksen omassa verkossa, Sarhimaa kuittaa tyypillisiä pelkoja siitä, että datan kulkua on vaikea rajoittaa.

Asiakkaalle rakennettavassa ympäristössä tiedetään, mihin data on fyysisesti tallennettu ja miten siihen pääsee käsiksi.

– Sitähän ei voi kukaan taata, mitä datalle sitten tapahtuu, kun sitä liikutellaan verkossa. Se, mitä voimme sopimusteknisesti taata, on datan sijaintipaikka ja siihen liittyvät turvallisuusprosessit, Sarhimaa huomauttaa.

Datan rajoittamisestaei odoteta hittiä

Yllättäen Mika Sarhimaa sanoo, että datalupaus ei johdu NSA-skandaalista – vaikka HP yhdysvaltalaisena yhtiönä on väkisin saanut siitä itsekin roiskeita päälleen.

HP:n korkea johtaja Bill Veghte kertoi asiasta vastikään Gigaomin haastattelussa. Hänen mukaansa vakoilu on asia, josta pitää keskustella potentiaalisten pilviasiakkaiden kanssa.

Suomen HP:n toimitusjohtaja ei ole kuitenkaan kuullut asiakkaiden kyselevän NSA:sta. Hän ei edes odota, että datan pitäminen valtakunnan rajojen puitteissa olisi mikään merkittävä myyntivaltti tai hitti.

– Datan pitämiseen Suomessa ei ole hirvittävää buumia, enkä ole kuullut, että kukaan olisi erityisesti vaatinut sitä. Yleinen vaatimus tosin on, että pitää pystyä identifioimaan, missä se data ylipäätään on.

Sarhimaa pitäämerikaapelista

HP:n pääkaupunkiseudun konesalista tulee laajennuksen myötä Pohjoismaiden ainoa, joka täyttää yhtiön kansainväliset standardit. Vastaavia konesaleja HP:lla on koko Euroopassakin vain pari kappaletta.

Sarhimaan mukaan "miljoonaluokan" satsaus Suomeen ei johdu siitä, että Suomen ajateltaisiin olevan jotenkin paremmin suojassa eri tiedusteluelinten urkinnalta. Sen sijaan Suomen valtteina ovat vanhat tutut seikat: kylmä ilmasto, vesijäähdytyksen ja sähkön saatavuus sekä vakaa yhteiskunta.

Sarhimaa kehuu Suomen hallituksen merikaapelihanketta ja tavoitetta tehdä maastamme tietoliikenteen kansainvälinen kohtauspaikka. Hänen mukaansa tavoite on realistinen ottaen myös huomioon odotukset, että kaapeli houkuttelisi tänne lisää ulkomaisten pilviyritysten konesaleja ja muita satsauksia.

Tosin johtaja muistuttaa, ettei Suomi ole suinkaan ainoa maa, joka yrittää profiloitua datan parhaaksi kotimaaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?