Julian Assange asunut kaksi vuotta lähetystössä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mitä tapahtui Assangelle? Ei yhtään mitään

Julian Assange kituuttaa yhä lähetystössä Lontoossa, mutta hän yrittää kaataa väitteitä seksuaalirikoksista uusilla todisteilla.

19.6.2014 16:01 | Päivitetty 19.6.2014 15:57

Torstaina tuli täyteen kaksi vuotta siitä, kun Wikileaks-vuotosivuston perustaja Julian Assange päätyi Ecuadorin lähetystöön Lontoossa. Sen "kunniaksi" hän antoi kuulua itsestään ja järjesti puhelun median kanssa lähetystöstä käsin.

Assange halutaan Ruotsiin vastaamaan epäillyistä seksirikoksista. Mutta miehen lakitiimin mukaan se tarkoittaisi todennäköisesti luovutusta Yhdysvaltoihin, missä Wikileaksia on tutkittu jo neljä vuotta salaisten tietojen vuotamisesta.

Assangea ei ole tosin toistaiseksi asetettu syytteeseen mistään rikoksesta Ruotsissa tai Yhdysvalloissa.

– Vaadin [Yhdysvaltain oikeusministeriä] Eric Holderia lopettamaan välittömästi kansallisen turvallisuuden tutkinnan Wikileaksia vastaan, Assange sanoi Cnetin mukaan.

Mitä tulee Ruotsin tilanteeseen, hänen lakitiiminsä aikoo haastaa seksirikosväitteet "uudella Ruotsissa kerätyllä tiedolla" ensi tiistaina.

Wikileaksiin on myös tuloillaan uusia asiakirjoja, jotka koskevat Kanadaa ja 49 muuta maata.

Poliittisen turvapaikan saanut australialainen Julian Assange ei ole voinut poistua lähetystöstä matkustaakseen Ecuadoriin, koska poliisi ottaisi hänet kiinni ovella. Ympärivuorokautinen valvonta on maksanut brittiläisille veronmaksajille arviolta ainakin seitsemän miljoonaa euroa.

Assange sanoo auttaneensa NSA-vuotaja Edward Snowdenia, kun tämä viesti Hongkongista käsin. Mutta muiden tietojen mukaan Assange on syypää siihen, että Snowdenin pakomatka tyssäsi Venäjälle viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?