Amazonin Fire-puhelin ihmetyttää analyytikkoja - Digitoday - Ilta-Sanomat

Raju arvio Amazonin ihmepuhelimesta: Omituinen ja liian kallis

IDC:n analyytikko ei näe Fire Phonessa mitään kaupallista järkeä, eikä hän ole yksin mielipiteensä kanssa. Huomasitko muuten, että Firessä on myös suomalaisväriä?

19.6.2014 15:15 | Päivitetty 19.6.2014 15:16

Verkkokauppajätti Amazon.comin pääjohtaja Jeff Bezos hekumoi keskiviikkona illalla uutta Fire Phone -puhelintaan, mutta joidenkin asiantuntijoiden on vaikea nähdä miksi. Yksi heistä on IDC:n analyytikko Francisco Jeronimo.

Jeronimo ei käsitä puhelimen hintaa. Ilman sopimusta se maksaa 649 dollaria, mutta samaan aikaan se ei tarjoa kuluttajalle mitään sellaista mullistavaa, mikä oikeuttaisi hinnan verrattuna kilpailijoiden lippulaivamalleihin.

– Tästä tulee vaikea myytävä verrattuna Samsungin, Applen tai Sonyn laitteisiin, analyytikko miettii tiedotusvälineille jaetussa analyysissään. Samaan aikaan kalliiden huippupuhelinten markkina on hänen mukaansa kutistumassa, kun huomattavasti halvemmat älypuhelimet ovat ottaneet tuulta.

– Amazonin ainoa keino menestyä on tarjota hajottava mobiilishoppailukokemus, hajottava hinta tai lisäarvoa käyttäjille. Mitään näistä ei julkistettu, mikä on pettymys.

Moni varmaan huutaa, mutta entäpä uutuuspuhelimen 3d tai Firefly, jolla arjen esineitä voi tunnistaa? Etenkin jälkimmäisen luulisi edesauttavan Amazonin verkkokaupan myyntiä, kun lukemattomat jokapäiväiset asiat voivat toimia hyperlinkkinä verkkokaupan tuotesivulle.

Jeronimo ei usko niin. Amazonin asiakkaat voivat jo skannata tuotteiden viivakoodeja tai etsiä ostettavaa Amazonin sovelluksen avulla. Fire Phonen olisi erottautuakseen pitänyt integroitua syvällisesti Amazonin verkkosivuston toiminnallisuuteen tarjoten myös liudan uusia toimintoja.

– Ollakseen sisältö- ja palveluntarjoaja ja verkon "ostoskeskus", on omituista, että Amazon päätti julkistaa ensimmäisen älypuhelimensa keskittyen rautaan, eikä keinoihin kasvattaa ydinliiketoimintaansa.

3d:stä hän tyytyy toteamaan Twitterissä, että LG yritti vastaavaa jo kaksi vuotta sitten ja silloin tekniikka jäi vain kikan asteelle. Turha floppi

Jeronimon mielestä Fire Phone on puutteistaan huolimatta turha floppi, sillä Amazon olisi voinut tehdä siitä suositun operaattorien keskuudessa. Nyt puhelinta myy vain AT&T Yhdysvalloissa. Jos Amazon tarjoaisi Fireä operaattoreille luvaten heille pienen siivun jokaisesta puhelimella ostetusta tuotteesta, se takaisi Firelle vankan operaattorituen, hän uskoo.

IDC:n Jeronimo tuli myös huomauttaneeksi Fire Phonen suomalaisittain mielenkiintoisesta ominaisuudesta. Puhelin käyttää Nokian Here-karttoja.

It is confirmed, the Amazon #FirePhone comes with Nokia @HERE Maps
— Francisco Jeronimo (@fjeronimo) 18. kesäkuuta 2014

. Kartat ovat uuden, ilman matkapuhelimia elävän Nokian yksi tärkeä elinlanka, mutta on epäselvää, miten pääsy Amazonin ensimmäiseen puhelimeen auttaa asiaa: – Julkistuksen tuloksena on puhelin, jota ei toimiteta lähes ollenkaan ja jolla Amazon menettää rahaa, arvioi tunnettu mobiilialan analyytikko Richard Windsor.Windsor on muutenkin ankara Firelle blogikirjoituksessaan, jossa hän koostaa ajatuksiaan ranskalaisilla viivoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?