Hakkeri perehtyi VR:n käytöstä poistettuihin kuulutuksiin

VR vaihtoi kuulutuksensa, ja junissa kuullaan jatkossa Reidar Waseniuksen ääntä. Suomalainen hakkeri perehtyi jäähyväisenä vanhoihin kuulutuksiin.

| Päivitetty

Suomalainen hakkeri Oona Räisänen muistetaan esimerkiksi HSL:n pysäkkinäyttöjen signaalin sisällön purkamisesta, sekä yhdysvaltalaisen helikopterin lentoreitin selvittämisestä YouTube-videon äänisignaalin perusteella. Nyt Räisänen palaa taas suomalaisen joukkoliikenteen pariin ja kertoo mistä VR:n vanhat kuulutukset on tehty.

Räisänen on saanut jostain käsiinsä kaikki Eija Ahlbergin tutulla äänellä nauhoitetut kuulutukset. Äänitiedostoja on yhteensä melkein 2000 kappaletta, joista osa sisältää yksittäisiä sanoja, osa pidempiä kokonaisia lauseita. Kuulutukset on nauhoitettu kolmella kielellä, vaikka junissa yleensä pääsee kuulemaan vain kahta: suomea ja ruotsia.

Tiedostojen sisältöä tutkimalla Räisänen päättelee äänen olevan nelibittistä ja enkoodattu ADPCM:ää käyttäen. Erilaisia ADPCM-dekoodereita käyttäen ja ääntä erilaisin suotimin käsittelemällä Räisänen kuitenkin onnistuu kaivamaan Ahlbergin äänen tiedostoista esiin selkeänä ja tunnistettavana, joskaan ei aivan puhtaana.

Kuulutusten joukosta löytyy Räisäsen mukaan varsinaisten käytössä olleiden pätkien lisäksi myös erilaisia testitiedostoja, sekä esimerkiksi musiikinpätkä ja jostain syystä myös lapsen ääntä luettelemassa numeroita.

Lopuksi Räisänen käyttää erästä rytmikästä kuulutuksen pätkää osana lyhyttä musikaalista teosta. Huvikseen, koska voi, hakkeri kun on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?