Testi: Huawei Mediapad M1 – nyt on hinta-laatusuhde tabletilla kohdallaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Testi: Huawei Mediapad M1 – nyt on hinta-laatusuhde tabletilla kohdallaan

Huawei yllättää kasituumaisella tabletillaan, joka paljastuu myös 4g-puhelimeksi.

16.6.2014 9:33 | Päivitetty 16.6.2014 9:24

Huawei haluaa maailman suurimmaksi tabletti- ja älypuhelinvalmistajaksi ja kiinalaisyhtiö onkin hyvässä nousukiidossa. Se on kivunnut nopeasti maailman neljänneksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi ja laajentaa aggressiivisesti myös länsimaissa.

Pikkukökköyksistä kärsivä Huawein lippulaivaluuri Ascend P7 jäi Digitodayn testissä "ihan kiva"-tasolle. Oli siis hieman yllättävää huomata firman pikkutabletin Mediapad M1:n olevan ihan eri planeetalta, sillä odotukset noin 250 euron hintaiselle laitteelle eivät olleet veret seisauttavan korkealla.

Pelkistetty ulkonäkö

Jos phabletit asettuivat jonnekin puhelimien ja tablettien väliin, niin Mediapad asemoituu jonnekin phabletin ja tabletin väliin (ei, en edes yritä keksiä nimeä tälle kokoluokalle). Mediapad on siinä välissä, onko se yhden vai kahden käden laite.

Laite on eleettömän tyylikäs. Etupuolella on näytön lisäksi halutun muovia, takapuolta peittää pääosin metallinharmaa väri. Ensivilkaisulla kyse näyttäisi olevan alumiinista, mutta raapiminen ja tunnustelu viittaa enemmän muovin suuntaan. Harvinaisen onnistunut hämäys kuitenkin.

Mediapadissa on Android 4.2.2 Huawein ikiomalla Emotion ui -kuorrutuksella varustettuna. Se tekee Androidista karkkimaisen ja saa sen muistuttamaan enemmän iOS:ää kuin Androidia. Makuasioistahan nämä, mutta tämä vedonnee enemmän itämaiseen kuin eurooppalaiseen kuluttajaan.

Huawein näkemys Androidista kantaa nimeä Emotion ui ja näyttää vaahtokarkeilta. ­

Kahdeksan tuuman koko tekee näytöstä riittävän ison siihen, että webbisivuja voi ja viitsii katsella niiden työpöytänäkymissä, mutta laite mahtuu kuitenkin käsilaukkuun tai isoon povitaskuun.

Näyttö on laadullisesti riittävän hyvä. 1280 x 800 -tarkkuus ei varsinaisesti räjäytä pankkia, mutta riittää kaikkeen tarpeelliseen. Edulliseksi laitteeksi myös näytön kirkkaus ja katselukulmat ovat mainioita.

Oikein mukavana yksityiskohtana laitteessa on paraatipuolella kaksi kaiutinta, joten musiikin saa toistettua stereona. Se on sitten eri asia, kuka haluaa tunkea päänsä näiden kahden miniämyrin väliin. Kuulokkeilla olisit jo perillä.

Kaiuttimien äänenlaatu on mobiililaitteille tuttua perustasoa. Toisin sanoen basso on lisävaruste, joka ei sattunut mukaan juuri nyt.

Hei, se on myös 4g-puhelin

Aiemmin oli puhetta laitteen koosta. Sillä on merkitystä, koska laite toimii myös puhelimena. Yleensä pikkutabletteihin jätetään asentamatta soitto-ohjelmistot, vaikka niissä sim-paikka olisikin. Mediapadilla käy myös kaverille kilauttaminen, mutta kahdeksaan tuuman laitteeseen puhuessaan käyttäjä näyttää kohtalaisen vähämieliseltä.

Kyllä, siihen voi puhua ja se toimii puhelimena kohtalaisesti. Katseiden kerääminen on tosin varma asia. ­

Verkko-ominaisuuksiin liittyy myös 4g, joka ei ole ihan itsestäänselvyys tämän hintaluokan laitteistossa. 4g:tä emme päässeet testaamaan, mutta laiteen ensimmäisenä myyntiin tuonut Elisa vakuuttaa sen toimivan suomalaisissa 4g-verkoissa.

Myös rautansa puolesta laite on pääosin riittävä. Markkinoilla on 1,6 gigan neliydinprosessoreita nopeampia suorittimia, mutta Mediapadin vääntö riittää silti toistaiseksi kaikkeen tarpeelliseen. Myös gigatavun keskusmuisti on riittävä.

Laitteen käyttökomeus on miellyttävä. Ascend P7:aa vaivannutta nykimistä ja hidastelua ei ole. Jos käyttöä pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, "sulava" olisi aika lähellä.

Teknisissä ominaisuuksissa rajoilla ollaan ainoastaan tallennustilan suhteen. Sitä on tarjolla kahdeksan gigatavua, mutta Huawein mukaan se on laajennettavissa 16 gigatavuun. Tämän tarkemmin asiaa ei kuitenkaan eritellä. Jää siis epäselväksi, pitääkö laite lähettää Kiinaan vai onko aika kaivaa juotin esille. Sd-kortilla tallennustila jatkuu maksimissaan 32 gigan verran. Syytä olisi, sillä kahdeksalla gigalla ei vielä pitkälle pötkitä.

Koska laite on haluttu pitää kohtuuhintaisena, kaikkia hilavitkuttimia ei ole survottu mukaan. Niinpä nfc:n perään ei kannata huudella.

Ei, älä tee siitä itsellesi kameraa

Kamerasta on tingitty. Pääkamera on viiden megapikselin luokkaa, eikä salamaa ole. Toisaalta harvalle tabletti lienee se ykkösvalokuvauskone. Korkeintaan niille, jotka tykkäävät kuvata laite korkealla oman päänsä yläpuolella ja sattuvat olemaan juuri sinun edessäsi urheilutapahtumissa ja konserteissa.

Pääkameran kuvat ovat pehmeitä ja sisätiloissa niihin tulee punaisia ja ruskeita läiskiä. Web-kameran kuvat ovat yhtä lailla pehmeitä, mutta kuten sanottu, eihän kukaan käytä tablettia ykköskamerana. Eihän?

Teknisesti Huawei Mediapad M1 8.0 ei tarjoa mitään sellaista, mitä ei olisi nähty ennen. Sen sijaan se tarjoaa erinomaisen tasapainon hinnan, laadun ja ominaisuuksien välillä. Käyttökokemus ei aiheuta turhautumista ja hammasten kiristelyä, kuten satasen lelu-Androideissa. Sen sijaan tabletti antaa hyvää käytettävyyttä ja ajan tasalla olevia ominaisuuksia höystettynä 4g:llä. Se on noin kahteen ja puoleen sataan euroon aika hyvä diili.

Huawei Mediapad M1 8.0 tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäAndroid 4.2.2 (Jelly Bean)SuoritinHisilicon Kirin 910 1,6 GHz -neliydinprosessori, Mali450-MP4-näytönohjain Keskusmuisti1 GtMassamuisti8 Gt , laajennettavissa 16 Gt:uun + maksimissaan 32 Gt mikro-sdNäyttö8 tuumaa, 1280 x 800, ips, 188 ppiKamerat5 MP / 2 MPKoko21,4 x 12,1 x 0,8 cmPaino329 g4g lteLTE TDD Cat4, LTE FDD Cat4

Korjauksia: taulukossa ollut tabletin leveys sekä leipätekstissä ollut Android-versionumero.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?