Nasa laukaisee ilmastosatelliitin avaruuteen - Digitoday - Ilta-Sanomat

OCO-2 valmistautuu lentoon: Edeltäjä lepää meren pohjassa

Viisi vuotta siihen meni, mutta tärkeä ilmastosatelliitti on jälleen lähdössä avaruuteen.

13.6.2014 22:57 | Päivitetty 15.6.2014 10:10

Jos kaikki menee hyvin, Nasa saa laukaistua 1. heinäkuuta ensimmäisen satelliittinsa, joka on omistettu hiilidioksidin mittaamiseen Maan ilmakehästä.

OCO-2, eli Orbiting Carbon Observatory-2 on kakkonen, koska sen edeltäjä ei ehtinyt mitata yhtään mitään ennen kuin epäonnistunut laukaisu vei satelliitin mereen vuonna 2009. Nasan mukaan uusi versio on lähes identtinen alkuperäisen kanssa.

Viisi vuotta on siis mennyt hukkaan hankkeessa, josta odotetaan uutta tietoa muun muassa maapallon niin sanotuista hiilinieluista, jotka vähentävät ilmakehän hiilidioksidin määrää.

Satelliitin tehtävänä on auttaa tiedemiehiä ymmärtämään paremmin, miten nopeasti hiilidioksidia kertyy ilmakehään. Se taas auttaisi yrityksiä ja poliittisia päättäjiä tekemään planeetan kannalta valistuneempia valintoja – ainakin teoriassa.

OCO-2:n laukaisee United Launch Alliance. Ensimmäisen OCOn laukaisseelle Orbitalille osui jälleen kaksi vuotta myöhemmin melkoinen missi, kun se aiheutti saman kohtalon toiselle Nasan ilmastosatelliitille nimeltä Glory.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?