Wikileaks paljasti: NSA kuuntelee joka ikisen puhelun Afganistanissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Wikileaks: Jenkit pääsevät käsiksi kaikkiin Afganistanin puheluihin

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.5.2014 9:09, Päivitetty 26.5.2014 9:09

Tunnetun Wikileaks-toimittajan verkkosivusto päätti alun perin sensuroida Afganistanin salakuuntelun, koska sivusto pelkäsi nimen julkaisun johtavan väkivaltaisuuksiin.

Wikileaksin mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA voi kuunnella ja nauhoittaa kaikki Afganistanissa soitetut kotimaiset ja ulkomaiset puhelut.

Afganistanin lisäksi NSA:lla on pääsy myös kaikkiin Bahamalla soitettuihin puheluihin. Tiedot perustuvat Wikielaksin haltuunsa saamiin asiakirjoihin. NSA salakuuntelee miljoonien ihmisten puheluita, vaikka soittajia ei epäillä minkäänlaisesta rikoksesta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama teki eilen yllätysvierailun Afganistaniin. Yhdysvallat kutsui myös Afganistanin presidentin Hamid Karzain tapaamaan presidenttiä Bagramin tukikohtaan, mutta Afganistanin suurimman sanomalehden Khaama Pressin mukaan Karzai kieltäytyi kutsusta ja ilmoitti tapaavansa Obaman presidentinpalatsissa Kabulissa.

Obama jätti vierailun Kabulissa väliin ja keskusteli Karzain kanssa puhelimessa Afganistanin turvallisuustilanteesta.

The Intercept-sivusto kertoi viime viikolla, että NSA:lla on pääsy joka ikiseen Bahamalla ja nimeämättömässä toisessa maassa soitettuun puheluun. Sivuston toiminnassa on mukana muun muassa tunnettu Wikileaks-toimittaja Glenn Greenwald.

Viime viikolla the Intercept kieltäytyi julkistamasta toisen maan nimeä, koska sivusto kertoi pelkäävänsä, että nimen julkistaminen johtaisi väkivaltaisuuksiin. Nimen salaaminen johti kiivaaseen keskusteluun muun muassa Twitterissä, jonka päätteeksi Wikileaks kertoi julkaisevansa toisen maan nimen.

– Tiedämme aiemmista raporteista, että Kansallisen turvallisuusviraston salakuuntelujärjestelmä on avainasemassa Yhdysvaltain lennokki-iskujärjestelmässä, joka on vahingoittaen kansainvälistä oikeutta tappanut tuhansia ihmisiä ja satoja naisia ja lapsia Afganistanissa, Pakistanissa, Jemenissä ja Somaliassa. Maan nimen sensurointi auttaa suoraan näiden viattomien ihmisten tappamisessa, Wikileaks kirjoittaa tiedotteessaan.

Tuoreimmat osastosta