Patentti paljastaa Microsoftin älykellon - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoftin älykello – olisiko tästä voittajaksi?

Julkaistu: 8.5.2014 12:14, Päivitetty 8.5.2014 12:14

Microsoftin mahdollinen älykello välttelee käyttäjän hikeä, mutta vaikuttaa patenttihakemuksen valossa kenties liian tavanomaiselta.

Microsoftilta odotetaan Surface-brändin alla julkaistavaa älykelloa, ja Yhdysvaltain patenttiviraston julkaisema Microsoftin patenttihakemus näyttää, millainen kellosta voi tulla.

Puettavaksi informaatiojärjestelmäksi kuvailtu tuote käsittää neliömäisen ja kosketusnäytöllisen älykello-osan, joka on irrotettavissa ranteeseen laitettavasta kehyksestään. Yksi ongelma, jota Microsoft yrittää kehysratkaisulla ratkoa, on liikuntalaitteiden liiallinen altistuminen käyttäjän hikoilulle.

Kellon alapuolella on optinen sensori biometristen tietojen keräämistä varten. Irrorettuna kellon voi liittää ulkoiseen laitteeseen kuten älypuhelimeen latausta tai tietojen vaihtoa varten.

Hakemuksesta on kuitenkin vaikea löytää jotakin selvää innovaatiota, joka erottaisi Microsoftin potentiaalisen älykellon sen kilpailijoista. Kellon akkua esimerkiksi ladataan nähtävästi vain sähköverkosta. Ehkä aika ei ole vieläkään kypsä esimerkiksi laitteen lataamiselle liikkeestä pietsosähköisesti tai sitten aurinkokennonäytön avulla.

Hakemus ei ole ihan tuore, vaan vuodelta 2012. Kuvien perusteella Microsoftinkin kellossa tärkeää on ihmisen elintoimintojen mittaaminen, sillä näytön hahmotelmassa on muun muassa juoksevan ihmisen ja sydämen kuva sekä matkamittari.

Toki Microsoftilla voi olla muitakin älykellopatentteja jonossa. Ja toisaalta pitää muistaa, että kellon patenttihakemus ei automaattisesti tarkoita, että Microsoft sellaisen julkaisee.

Siltikin patenttihakemus esittää Microsoftin äskettäisen mediakutsun uudessa valossa.  Microsoft kerää mediaa toukokuun lopun tiedotustilaisuuteen, jota se kutsui "pieneksi kokoontumiseksi".  Kutsua koristi Surface-nimi, ja kaikki olettivat, että tilaisuudessa esitellään entistä pienempi Surface-tabletti. Olisiko Surface-kello liian kaukaa haettu?

Patenttihakemuksesta uutisoi muun muassa ZDNet. Microsoft lukeutuu älykellojen pioneereihin taannoisilla Spot-kelloillaan, mutta ne eivät menestyneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?