Yhdysvallat on vuosien ajan epäillyt kiinalaista verkko- ja matkapuhelinvalmistajaa Huaweita Kiinan valtion vakoilutyökaluksi, vaikka se samaan aikaan itse on urkkinut tietoja Huawein kautta. Näin uutisoivat The New York Times ja Der Spiegel Edward Snowdenin toimittamien NSA-asiakirjojen avulla.
Uusien tietojen mukaan tiedusteluvirasto NSA löysi tiensä Huawein palvelimille sen päämajassa Shenzhenissä ja pystyi seuraamaan yhtiön ylimmän johdon viestintää. Lisäksi NSA sai haltuunsa tietoa Huawein reitittimistä ja kytkimistä, jotka ovat laajasti käytössä ympäri maailmaa. Tavoitteena oli rakentaa tuotteisiin takaovia, jotta NSA pääsee vakoilemaan eri maiden tietokone- ja puhelinverkkoja, kun niihin asennetaan Huawein laitteita.
Epäselväksi jää, onko NSA todella käyttänyt Huawein myymiä laitteita vakoilemiseen. Asiakirjat eivät myöskään kerro, onko Huaweilla yhteyksiä Kiinan kansanarmeijaan, kuten Yhdysvaltain hallinnossa on oletettu. Mutta Huawein korkea Yhdysvaltain johtaja William Plummer näyttää olevan varma lopputulemasta.
– Jos sellaista vakoilua on todella harjoitettu, on tiedossa, että yhtiö on itsenäinen, eikä sillä ole epätavallisia siteitä mihinkään hallitukseen, Plummer totesi NY Timesille. Hän ei voinut olla huomaamatta ironiaa sen välillä, mitä Yhdysvallat on väittänyt Kiinan tekevän Huawein kautta ja mitä Yhdysvallat on itse ilmeisesti tehnyt.
Uusin NSA-paljastus ei toki missään nimessä poista sitä mahdollisuutta, etteikö Kiina harjoittaisi vastaavaa tai jopa laajempaa vakoilua Yhdysvaltoja vastaan.
Ehkä viimeisenä oljenkortenaan Yhdysvallat voi vielä väittää, ettei se ole sentään käyttänyt potentiaalisesti kerättyjä tietoja kaupallisesti hyväkseen edesauttaakseen yhdysvaltalaisia yrityksiä. Tosin hiljattain Snowden väitti, että kyllä NSA kerää yrityssalaisuuksia myös silloin, kun niillä ei ole tekemistä kansallisen turvallisuuden kanssa.