Testissä Sony Walkman -musiikkisoitin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Video: Sony Walkman palvelee hifistiä – kunhan maksaa ekstraa

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.1.2014 16:16, Päivitetty 28.1.2014 16:18

Siinä on vajaan neljän tuuman kosketusnäyttö, ja käyttäjää tervehtii maltilla räätälöity Android-käyttöjärjestelmä. Sovelluksia saa Google Playstä, ja laitteessa toimii Facebook, Twitter, Gmail, Youtube ja Chrome.

Sony NWZ-F886 käyttäytyy siis kuin mikä tahansa Android-puhelin. Ainoa vaan ettei se ole puhelin. Siinä ei ole edes paikkaa sim-kortille.

Uskokaa tai älkää, Sonyn uutuuslaite on mp3-soitin. Tai pikemminkin korrektimpi termi lienee musiikkisoitin. Puhelimesta se eroaa sillä, että se osaa oletuksena soittaa useimpia musiikkiformaatteja ja olennaisimpana häviöttömiä flac-tiedostoja. Toki sama onnistuu muillakin älylaitteilla, kun hankkii sopivat sovellukset.

Toinen ero on vaikeammin ohitettavissa. Sonyn soittimessa on kunnollinen kuulokelähtö. Tarkoittaa sitä, että kuulokevahvistimessa on riittävästi potkua käskemään laadukkaita kuulokkeita, jotka monesti eivät ole kovin herkkiä, jolloin niistä ei saa mitään irti heikommalla kuulokelähdöllä. Älylaitteissa kuulokelähdön laatu ja vahvistimen teho vaihtelee todella paljon. Sonyn soittimessa se on taattu.

Harmi että soittimen mukaan ei ole pakattu parempia kuulokkeita. Mukana tulevat ovat paremmat kuin älypuhelinten kylkiäisinä tulevat, mutta Sonylla oli aikoinaan tapana pakata parempien mp3-soitintensa mukaan todella laadukkaat nappikuulokkeet. Tuntuu kohtuuttomalta, että pitkälle yli 300 euron hintaisen soittimen kaveriksi pitää vielä erikseen käydä hakemassa kelvolliset kuulokkeet.

Kolmas ero älypuhelimiin on sisäänrakennettu vastamelutoiminto. Yleensähän ominaisuus on kuulokkeissa ja vaatii erillisen pulikan väliin pattereita varten. Vastamelutoiminnon upottaminen soittimeen on yllättävä, mutta järkeenkäypä ratkaisu, koska virta tulee sieltä missä sitä on tarjolla muutenkin. Se toimii kohtalaisen hyvin, tosin tehokkaampiakin hälyn estäjiä on tarjolla, tosin silloin hintakin harppaa reippaasti.

Viimeinen, ja ehkä vähäisin soittimen erottava tekijä, ovat monipuoliset äänen säädöt ja ekvalisaattori, joita ei löydy perus-Androidista. Se minkä verran kokee tarpeelliseksi kikkailla erilaisten äänitilojen kanssa ja muokata vaikkapa äänen ääripäitä on niin vahvasti makuasia, että sitä on turha arvottaa. Itse olen sitä mieltä, että äänen pitäisi toistua mahdollisimman neutraalisti.

Sonyn soitin on selvästi tehty perinteiseen musiikinkuunteluun. Siis sellaiseen, jossa musiikki on soittimen muistilla tiedostoina. Toki sillä toimii myös striimauspalvelut kuten Spotify tai Sonyn oma Music Unlimited, mutta se on wlan-verkkojen varassa, koska soittimelle ei saa omaa nettiliittymää. Striimaus jää kuriositeetiksi, kun se ei onnistu liikkeellä ollessa, ellei suunnittele reittejään avointen wlan-verkkojen mukaan.

Sisäänrakennetulle 32 gigan muistille tosin mahtuu niin hillitön määrä biisejä, ettei striimaus välttämättä tule heti mieleen. Silti Spotifyihin tottuneelle käyttö tuntuu turhan rajoitetulta.

Soittimen rooli jää hämäräksi. Hintaa on saman verran kuin keskihintaisella älypuhelimella, mutta vastineeksi todella tarpeellisia toimintoja ei ole kuin tavallista parempi kuulokelähtö. Kaikki muu hoituu lähes millä tahansa älypuhelimella, kunhan sille on hankkinut sopivat softat. Tällaisenaan soitin jäänee kuriositeetiksi, eräänlaiseksi menneen maailman viimeiseksi yritykseksi kamppailla muutosta vastaan.

Sony Walkman NWZ-F886Hinta: 350 euroaLiitännät: USB (Sonyn oma liitin), 3,5 mm kuulokeMuistin koko: 32 GtNäyttö: 4” 854 x 480Käyttöjärjestelmä: Android 4.1Ääniformaatit: mp3, flac, aac, wma, lpcmVideoformaatit: mpeg4, avc, wmv9Muuta: nappikuulokkeet, fm-viritin, vastamelutoimintoMitat: 5,9 x 1,6 x 0,8 cm, 103 g

Tuoreimmat osastosta