Kanada tutkii Googlea kilpailurikkeistä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Taas se alkaa: Googlea tutkitaan kilpailurikkeistä

Kuvituskuva
Julkaistu: 17.12.2013 10:08, Päivitetty 17.12.2013 10:09

Ensin USA, sitten EU ja nyt Kanada. Google ei pääse millään eroon epäilyksistä, joiden mukaan se käyttää väärin markkina-asemaansa.

Kanadan kilpailuvirasto aloitti lakitoimet internet-yhtiö Googlea vastaan, muun muassa uutistoimisto Reuters kertoo. Epäilyn mukaan Google polkee kilpailijoita hakumarkkinoilla, minkä vuoksi yhtiöltä tivataan tietoja sen liiketoimintakäytännöistä ja sopimuksista. Tietopyyntöön vaaditaan oikeuden määräys.

Reutersin mukaan tutkinta muistuttaa laajuudeltaan muun muassa Yhdysvaltain ja Euroopan unionin selvityksiä Googlesta. Viraston mukaan sillä on syytä uskoa, että Google on vähintään vuodesta 2005 lukien käyttäytynyt kilpailua rajoittavasti.

Tutkinta koskee muun muassa mobiikäyttöjärjestelmien kehittäjien kanssa solmittuja yksinoikeussopimuksia ja Googlen omien palvelujen, kuten uutishaku Google Newsin, suosimista ohi kilpailijoiden vaihtoehtojen.Yhdysvalloissa Google saavutti paljon arvostelua osakseen saaneen sopuratkaisun viranomaisten kanssa noin vuosi sitten. Google sitoutui muun muassa lisensoimaan niin kutsuttuja oleellisia patentteja reiluin ja kohtuullisin ehdoin ja poistamaan AdWords-mainosalustansa rajoituksia.

Mutta tärkeässä kysymyksessä kilpailijoiden syrjimisestä Googlen hakukoneessa ei saatu päätöstä aikaiseksi. Hakutulosten oletettu vääristely on keskiössä EU:n edelleen jatkuvassa Google-tutkinnassa. Kilpailukomissaari Joaquin Almunia on ollut toiveikas, että Googlen kanssa voidaan saavuttaa sopuratkaisu ensi vuonna. Jos ei, Googlea uhkaa miljardisakko.

Google vakuuttaa tekevänsä Kanadan kilpailuviraston kanssa yhteistyötä vastatakseen kaikkiin sen kysymyksiin.

Tuoreimmat osastosta