Kävi miten kävi, Bitcoin-automaatti nököttää nyt Asematunnelissa

Levykauppa Äx hyväksyy Bitcoin-maksut, mutta jääkö automaatti Suomen ainoaksi?

16.12.2013 15:15 | Päivitetty 16.12.2013 15:14

Bitcoin-automaatti otettiin maanantaina käyttöön Helsingin Asematunnelin Levykauppa Äxässä. Automaatin toimittanut Bittiraha.fi mainosti sitä Suomen ensimmäisenä ja nyt koko Euroopan ensimmäisenä, kun testikäytössä olevat automaatit unohdetaan.

– Ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Slovakiassa on ollut automaatti demokäytössä meidän lisäksi. Kellään ei ole pysyvää asennusta. Meidän on ensimmäinen, vakuuttaa Bittiraha.fi:n perustajajäsen Henry Brade yhtiönsä keskustelupalstalla.

Automaatilla voi vain ostaa bitcoineja, ei myydä niitä. Tämän lisäksi levykauppa hyväksyy bitcoinit levyostoksia tehtäessä. Koko automaatti on seurausta muutaman asiakkaan pyynnöstä, kauppa kuvailee. Kyseessä on sen mukaan kokeilu, mikä on hieman outoa, kun Bittiraha samaan aikaan vakuuttaa automaatin olevan pysyvä.Onko tässämitään järkeä?

Bittiraha.fi:n kuvaus virtuaaliraha bitcoinin toimintaperiaatteista on pitkälti ruusuinen. Mutta kun kuvausta lukee tarpeeksi pitkälle, alkaa siitäkin löytyä varoituksen sanoja. Kuten se, että bitcoineja ei pidä ostaa isommalla rahalla, kuin minkä on valmis menettämään.

Bitcoinin lyhyeen historiaan mahtuu useampia kuplia ja viime aikoina sen arvo on noussut monien mielestä epäilyttäviin mittoihin.

Myös eri valtiot ovat alkaneet suhtautua kielteisesti bitcoineihin. Norja esimerkiksi julisti äskettäin, että bitcoin ei ole valuutta ollenkaan.

Edes automaatin hankkiva Levykauppa Äx ei näytä uskovan bitcoiniin kovinkaan vahvasti, mikäli kieli poskessa annetusta lausunnosta voi mitään todellista päätellä:

– Emme ole varmoja oikeastaan mistään Bitcoin-valuuttaan liittyen, mutta haluamme ehdottomasti aina olla mukana kokeilemassa kaikkea, mikä voi osaltaan horjuttaa totuttua maailmanjärjestystä, kaupallinen johtaja Jyri Lipponen murjaisee tiedotteessa.

On mahdollista, että levykauppa alkaa tulevaisuudessa hyväksyä bitcoinit myös verkkokaupassaan. Mutta entä muut Levykauppa Äxän fyysiset myyntipisteet, Bittiraha.fi:n foorumilla kysyttiin. Henry Brade vastasi, että "yhteistyö sekä maksutapa- että automaattipuolella saattaa laajentua tulevaisuudessa. Siitä ei vaan voi tietää vielä, riippuu siitä miten hyvin tuo pilotointi onnistuu".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?