Jorma Ollila jätti esityksen tiemaksuista - Digitoday - Ilta-Sanomat

Jorma Ollila esittää autoosi seurantalaitetta: Maksaa kympin vuodessa

Seurantalaite maksaisi omistajalle kympin vuodessa. Koko tiemaksujärjestelmän hinnaksi Jorma Ollilan työryhmä esittää satoja miljoonia euroja.

16.12.2013 13:11 | Päivitetty 16.12.2013 13:12

Jo etukäteen paljon puhetta herättänyt Jorma Ollilan johtaman työryhmän tiemaksuselvitys on jätetty tänään liikenneministeri Merja Kyllöselle.

Järjestelmän investointikustannuksiksi arvioidaan 130 miljoonaa euroa. Vuotuiset ylläpitokustannukset olisivat saman suuruiset. Suurin kuluerä tulisi ajoneuvoihin asennettavista seurantalaitteista: 330 miljoonaa euroa. Autoilijoilta perittäisiin ajoneuvolaitteesta 10 euron vuosimaksua, kaavaillaan raportissa.

Työryhmä ehdottaa, että asiassa edettäisiin kokeilujen kautta. Ennen lopullista päätöstä kilometriveroon siirtymisestä tulisi olla täysi varmuus tarvittavan tekniikan toimivuudesta ja sen soveltumisesta verokäyttöön, yksityisyyden suojan varmistamisesta ja kustannuksista.

Ensimmäisessä vaiheessa tulisi kokeiluin testata laajamittaisesti teknisten järjestelmien, valvonnan, yksityisyyden suojan ja tietoturvan toimivuutta, toteaa työryhmä. Se ei ota kantaa siihen, koska kilometriverojärjestelmä tulisi ottaa käyttöön.

Kilometriverolla korvattaisiin esityksen mukaan autovero ja ajoneuvovero. Polttoainevero pidettäisiin ennallaan.

Veron suuruuteen vaikuttaisivat auton hiilidioksidipäästöt sekä maantiede – syrjäseuduilla voisi ajella halvemmalla.

Esimerkkejä kilometriveron vaikutuksesta (automerkki / hiilidioksidipäästöt / maksu)

  • Ford Focus 1,0 Eco Boost, 109 g/km, 2,02 senttiä/km

  • Nissan Qhasqai 1,6 L, 139 g/km, 2,68 senttiä/km

  • Toyota Avensis 1,8, 152 g/km, 3,05 senttiä/km

  • Volvo Xc 60 D5, 169 g/km, 3,59 senttiä/km

Esitykseen voi tutustua tarkemmin LVM:n sivulla. Esityksessä (pdf) on myös artikkelin kuvituksena oleva kaavio luettavassa koossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?