Digitoday

Papatti vai dynamiitti? Vanhat ilmakuvat lentävät vapauteen

Julkaistu: , Päivitetty:

Vanhojen karttojen ja ilmakuvien vapautusrintama Wikimaps Nordic käy kaatamaan tiedonkäytön raja-aitoja. Ja tulee samalla haastaneeksi sellaisia jättiläisiä kuin Google, Apple ja Nokia.


Suomalainen Susanna Ånäs luotsaa vuodenvaihteessa starttaavaa projektia, jonka haasteet kuulostavat äkkiseltään melkoisilta. Wikimaps Nordicin tavoitteena on avata miljoonia vanhoja ilmakuvia, karttoja ja paikkatietoja sisältäviä arkistoja ja jalostaa datasta helposti sulavaa ruokaa uusille verkkopalveluille ja sovelluksille.

Data aiotaan koota Wikimedia Commons -verkkopalveluun kenen tahansa iloksi ja hyödyksi. Commons kuuluu samaan avoimen tiedon kokonaisuuteen tietosanakirja Wikipedian kanssa.

– Avoimien paikkatietoaineistojen käsittelyyn syntyy kaiken aikaa entistä hauskempia ja helpompia avoimen lähdekoodin työkaluja. Wikimaps voi tulevaisuudessa olla se paikka, missä näitä työkaluja voi keskitetysti käyttää: Liittää yhteen tietoa henkilöistä ja paikoista, rakentaa siitä mukaansatempaavan esityksen, jossa on kuvia, grafiikkaa ja vuorovaikutteisia karttoja ja esittää sen 287 eri kielellä, Susanna Ånäs visioi.

Asenne kunnossa,
aika puuttuu


Wikimaps Nordic käsittää Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Viron. Hanketta pyörittää viiden hengen ydinporukka eli käytännössä yksi henkilö jokaisesta maasta. Hankkeeseen on saatu 32 000 euron rahoitus Pohjoismaiselta Kulttuurirahastolta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteistyössä on Suomesta mukana muun muassa Kansallisarkisto, Maanmittauslaitos ja aloitteleva yritys Helsinki Walks. Wikimaps Nordic tekee yhteistyötä myös OpenStreetMapin kanssa. Se on avoin ja vapaasti muokattava maailmankartta.

Ånäsin mukaan datan vartijoilla on asenne kohdallaan, mutta ilman ulkopuolista apua kartat ja ilmakuvat jäävät piiloon.

– Ongelma on, ettei henkilökunnan aika riitä aineistojen käsittelyyn. Olisin todella tyytyväinen, jos onnistumme muokkaamaan työkaluja sellaisiksi, että karttojen lataaminen, etsiminen ja oikaiseminen onnistuu keneltä tahansa. Vapaaehtoisyhteisöjen motivoiminen on haastavaa ja sille ei voi asettaa selkeitä tavoitteita.

Myös tekijänoikeudet on selvitettävä, jos aineisto on alle 70 vuoden ikäistä. Mutta Ånäsin mukaan uusienkin aineistojen avaamiseen on nyt suotuisa ilmapiiri.

Google vaanii
kulman takana?


Mutta kuka pääsee hyödyntämään dataa ja millä ehdoilla? Esimerkiksi museoita voi houkuttaa sulkea osa aineistostaan ja myydä sitä eniten maksavalle, kuten Nokialle, Microsoftille, Googlelle tai Applelle. Olettaen siis, että isot pelurit kiinnostuvat toden teolla historiallisen aineiston hyödyntämisestä kartta- ja paikkatietopalveluissaan.

Se on mahdollista, sillä paikkatieto on yksi mobiilialan keskeisistä trendeistä, ja esimerkiksi matkailualalle voisi myydä mielenkiintoisia palveluita. Turistille voisi esimerkiksi hahmottaa kaupunkikorttelin kehityksen tämän kävellessä siellä älypuhelin kädessään.

Mutta Susanna Ånäsin mukaan myös avoimet kartta-aineistot ovat "megatrendi" ja se sotii kaupallista ajattelua vastaan. Hänen mukaansa museoiden ja arkistojen kuvamyynnin tulot ovat niin pieniä, että avaamisesta on enemmän hyötyä kaikille.

Google kyllä häärii jo samalla kentällä, kuten sen museoiden kokoelmia virtuaalisesti esittävä Google Arts -palvelu todistaa. Ånäs ei ota suoraan kantaa Googlen suunnitelmiin, mutta miettii vapaaehtoistyön hyötyjä, jos niiden hedelmät menevät ainakin joksikin aikaa yksinoikeudella yhdelle firmalle.

– Google Arts on kuitenkin ilmeisesti varsin hyväksytty kulttuuripiireissä, Ånäs toteaa.

Digitaalisesti
jumissa


Wikimaps Nordic ei ole digitalisointihanke. Vapautettavat aineistot ovat lähtökohtaisesti jo sähköisinä olemassa, mutta silti sellaisissa järjestelmissä tai vaikeiden käyttöliittymien takana, ettei niistä ole vielä hyötyä sovelluskehittäjille tai suurelle yleisölle.

– Kansallisarkistolla esimerkiksi on kaksi miljoonaa korkealaatuista digitaalista karttaa, mutta niitä on hankala käyttää. Lisenssitkin ovat kunnossa, mutta karttojen löydettävyys on huono, Ånäs valittelee.

Projektin työ aloitetaan Maanmittauslaitoksen ilmakuvista. Vuoden kestävä Wikimaps Nordic huipentuu ensi syksynä hackathon-tapahtumaan, missä on tarkoitus ideoida aineistosta sovelluksia loppukäyttäjille.

Mitä datalla voisi sitten tehdä? Mallina toimii esimerkiksi Helsingin kaupungin erillinen projekti, missä historiallisista ilmakuvista koostettiin vuorovaikutteinen kartta, jossa kaupungin laajentuminen vuosikymmenten aikana hahmottuu helppotajuisesti.

Kommentit

    Näytä lisää