Digitoday

Mars-luotain ajautui vaikeuksiin Maan kiertoradalla

Julkaistu: , Päivitetty:

Käykö Intian Mars-luotaimelle kuten Venäjän epäonniselle Phobos-alukselle? Tehtävätiimi selvittää moottoripulmaa.


Intian vasta-alkanut Mars Orbiter Mission -tehtävä punaiselle planeetalle kohtasi maanantaina ongelman, Intian avaruusjärjestö kertoi muun muassa BBC:n mukaan.

Aluksen radan korkeutta Maan ympäri yritettiin nostaa työntömoottorin poltolla ennen joulukuun alun ponnistusta kohti Marsia. Mutta poltto jäi vajaaksi, eikä rata noussut tarpeeksi.

Mitään välitöntä uhkaa tehtävälle ei näytä olevan, sillä avaruusjärjestön mukaan alus on hyvässä kunnossa. Mutta BBC:n haastattelemat asiantuntijat eivät ymmärtäneet järjestön virallista selitystä poltto-ongelmalle, mikä voi viitata siihen, että ongelma on sittenkin jossain muualla ja kenties väitettyä vakavampi.

Työntömoottoria komennetaan tekemään uusi poltto puolenyön jälkeen. Sen tulokset kertonevat jo paljon enemmän tehtävän tilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä vaiheessa mieleen palaa Venäjän epäonninen tehtävä Marsin Phobos-kuun tutkimiseksi. Luotainaluksen tehtävä päättyi heti alkuunsa Maan kiertoradalle kaksi vuotta sitten, kun moottori ei toiminut. Virallisen selityksen mukaan syynä oli tietokonevika.

Kommentit

    Näytä lisää