Yle: Poliisi haluaa kuunteluoikeuden kotimaiseen ja ulkomaiseen nettiliikenteeseen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Yle: Poliisi haluaa kuunteluoikeuden kotimaiseen ja ulkomaiseen nettiliikenteeseen

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan on noloa, että Suomi kuulee maata koskevista asioista muilta, kertoo Yle.

8.11.2013 13:49 | Päivitetty 8.11.2013 13:49

Suomen poliisi haluaa laajat signaalitiedusteluoikeudet, kertoo Yle Uutiset. Poliisin mukaan Suomi on jälkijunassa ja voi puuttua asioihin vasta rikoksen tapahduttua ja tutkinnan käynnistyttyä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitää valitettavana sitä, ettei Suomi voi seurata viestintää, joka kulkee Suomessa ja Suomen kautta. Hänen mukaansa on noloa, että Suomi saa muualta tiedon, mitä täällä tapahtuu.

Paateron haluamat kuunteluvaltuudet muistuttaisivat niitä, jotka Ruotsin armeijan signaalitiedustelu FRA:lla on. FRA voi kuunnella sekä maan sisäistä että kolmansien maiden välistä, Ruotsin kautta kulkevaa tietoliikennettä.

– Kyllä meidän intressissä on tietää myös, mitä Suomen läpi menee, Paatero sanoi Ylelle.

Suomen kyberstrategiasta tehdään parhaillaan toimeenpano-ohjelmaa. Paatero korostaa turvallisuuden ja yksityisyyden suojan suhdetta ja haluaa tietosuojavaltuutetun mukaan suunnitteluun.

Poliisin toiveita ei ole katsottu suopealla silmällä joka taholta. Piraattipuolue vaati poliisiylijohtajan eroa. Effi puolestaan vaati kolme päivää sitten aikalisää viranomaisten valvontavaltuuksien laajentamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?