Netflix testaa 4K-elokuvien jakelua - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näkyy tai ei, Netflix kokeilee 4K-elokuvia

Netflix alkoi Gigaomin mukaan testata nelinkertaista teräväpiirtoa videoissaan, mutta katsomiseen liittyy vielä useita haasteita.

5.11.2013 14:46 | Päivitetty 5.11.2013 14:29

Ultra HD ja 4K viittaavat uuteen kuvastandardiin, jonka pistemäärä on neljä kertaa suurempi kuin nykyisessä hd-teräväpiirtokuvassa. 4K-kuvassa tarkkuus voi olla esimerkiksi 3840 x 2160 pistettä.

Maailman suosituimpiin elokuvapalveluihin kuuluva Netflix on alkanut testata 4K-elokuvien levitystä. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Gigaom. Netflix on tuonut palveluun testiluonteista 4K-sisältöä.

Testeillä valmistaudutaan laajempaan 4K-sisällön julkistukseen. Gigaomin mukaan Netflixin toimitusjohtaja kertoi viime kuussa, että palvelun tavoite on olla yksi netin suurista 4K-sisällön tarjoajista ensi vuonna. Tässä auttaa se, että Netflix tuottaa myös omia sarjojaan, joita se voi kuvata ultrateräväpiirron kuvanlaadulla.

Haasteita kaikillarintamilla

4K-tekniikan ultratarkka kuvanlaatu tuo haasteita tekijöille, katselijoille ja jakeluun. 4K-sisältöä on tarjolla vielä vähän ja sen tekeminen vaatii tuotannon laitteiden uusimista.

Myöskään tavalliset näytöt ja televisiot eivät tue näin korkeita tarkkuuksia. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä suuret televisiovalmistajat ovat tuoneet myyntiin 4K-malleja (esimerkiksi kuvan Sony-televisio). Edullisempien mallien hinnat ovat laskeneet muutamiin tuhansiin euroihin.

Yksi käytännön haaste on nettinopeus. 4K-kuvan jakelu vaatii vähintään noin 15 megabitin sekuntinopeuden. Vaikka käytössä olisi tätä nopeampi laajakaistayhteys, verkon tai palvelun ruuhkat saattavat häiritä 4K-videon toistoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?