NSA:n vanha ohjelmisto mahdollisti Edward Snowdenin vuodot? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Koko NSA-jupakan syypää onkin…NSA?

Kävikö Edward Snowdenilla säkä, vai tiesikö hän Havaijin toimiston vanhentuneesta softasta?

Kävikö Edward Snowdenilla säkä, vai tiesikö hän Havaijin toimiston vanhentuneesta softasta?

Julkaistu: 20.10.2013 11:36, Päivitetty 20.10.2013 11:39

Jos ohjelmistot olisivat olleet ajan tasalla, ei Edward Snowden olisi kenties pystynyt paljastamaan NSA:n nettivakoilua maailmalle.

Viivästyneet it-projektit ovat yleinen ongelma organisaatioissa. Mutta vahingot aikataulujen pettämisistä vaihtelevat, ja NSA:n tapauksessa vahinko saattoi olla järkälemäinen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain vakoiluvirasto NSA oli jättänyt asentamatta Havaijin toimitiloihinsa ajan tasalla olevan vuotojenhavainnointiohjelmiston ennen ilmiantaja Edward Snowdenin komennusta siellä. Lähteenä ovat "nykyiset ja entiset Yhdysvaltain virkamiehet".

Toimitiloissa Snowden latasi talteen kymmeniä tuhansia erittäin salaisia asiakirjoja, jotka ovat hiljalleen vuotaneet julkisuuteen viime kesäkuusta alkaen. Muissa Yhdysvaltain hallinnon virastoissa oli jo huomattavasti aikaisemmin alettu asentaa softaa, jonka tarkoitus on nimenomaan huomata luvattomat yritykset tietojen lataamiseksi.

Reuters ei mene niin pitkälle, että se suoraan sanoisi Snowdenin vuotojen johtuneen vanhentuneesta ohjelmistosta. Mutta rivien välistä näin voi lukea.

Pääsyy, miksi uusinta ohjelmistoa ei ollut asennettu Havaijilla, oli tiettävästi tietojärjestelmän kapasiteetti, joka ei olisi riittänyt ohjelmiston tyydyttävään asentamiseen ja kunnolliseen toimintaan.

Tuoreimmat osastosta