Windows 8:n tilanne vaikuttaa jopa kummallisen huonolta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Windows 8:n tilanne vaikuttaa jopa kummallisen huonolta

Windows 8:n yleistyminen sujuu oudon heikosti, sillä käyttöjärjestelmä näyttää syövän lähinnä Windows Vistan osuutta.

2.8.2013 14:06 | Päivitetty 2.8.2013 14:06

Windows 8 on ollut myynnissä nyt yli yhdeksän kuukautta. Viime vuoden lopulta lähtien melkein kaikki uudet kuluttajamarkkinoiden Windows-tietokoneet on myyty Windows 8:lla.

Tähän suhteutettuna käyttöjärjestelmän suosio on hämmentävän kehno. Net Applicationsin heinäkuun lukujen mukaan Windows 8:n käyttöosuus on 5,4 prosenttia. Heinäkuussa osuus kasvoi vain 0,3 prosenttiyksiköllä.Windows XP eisuostu kuolemaan

Tilanne on erikoinen. Viime kuussa Windows 8 vei käyttöosuutta lähinnä vanhalta ja heikon suosion saaneelta Windows Vistalta. Sen sijaan Windows 7:n ja jopa Windows XP:n käyttö pysyi melkein samana kuin aiemmin.

Näyttää siltä, että kuluttajat eivät halua luopua Windows 7:stä eivätkä edes ikivanhasta Windows XP:stä. Windows 7:n käyttöosuus on 44,5 prosenttia. Windows XP:n osuus oli heinäkuussa 37,2 prosenttia.

Windows XP:n kaikki tuki loppuu ensi vuoden huhtikuussa, ja käyttöjärjestelmästä tulee silloin turvariski. Käyttäjät pitäytyvät tästä huolimatta vanhassa käyttöjärjestelmässä. Windows 8 sen sijaan yleistyy jopa hitaammin kuin Windows Vista.

Helpottaakosyksyllä?

Microsoft toivoo, että Windows 8:aan saadaan uutta vetoa syksyllä julkaistavalla Windows 8.1 -päivityksellä. Siinä Windows 8:n käytettävyyttä parannetaan, ja jotkin Windows 7:n ominaisuudet tekevät paluun. Pohjimmiltaan Windows 8:n kahden käyttöliittymän ratkaisu pysyy kuitenkin samana, joten tiedossa ei ole dramaattisia muutoksia.

On hyvä huomata, että vaikka Windows 8:n suosio on alamaissa, Windows sinänsä jatkaa ylivoimaista hallintaa 91,5 prosentin markkinaosuudella. Applen Mac-alustan käyttöosuus on 7,2 prosenttia ja Linuxin 1,3 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?