NSA:n alihankkijan entinen työntekijä Edward Snowden on paljastanut Guardian-lehdelle NSA:n XKeyscore-järjestelmän, jonka tarkoitus on kerätä "kaikkien ihmisten kaikki nettitoiminta". Melkein mitä tahansa käyttäjien toimia netissä voidaan tarkastella jälkikäteen.
Lehti on kirjoittanut paljastuksesta laajan artikkelin. Guardian on myös julkaissut kokonaisuudessaan NSA:n esityksen XKeyscoren toiminnasta.
Paljastus selventää yhtä Snowdenin kiistellyimmistä väitteistä. Ensimmäisten paljastusten yhteydessä hän sanoi, että NSA:ssa hän pystyi työpöytänsä äärestä lukemaan kenen tahansa sähköposteja, olipa kyseessä yksityishenkilö, tämän kirjanpitäjä, liittovaltion tuomari tai Yhdysvaltojen presidentti. Yhdysvaltojen viranomaiset kielsivät asian, mutta XKeyscore näyttää mahdollistavan juuri tämän.
Kaikkea nettikäyttöä vakoillaan
XKeyscore on jättimäinen järjestelmä, joka kerää internetin käyttöä valtaviin tietokantoihin. Järjestelmä esimerkiksi kertoo, millä nettisivuilla yksittäiset käyttäjät käyvät. NSA:n tutkijat voivat lukea käyttäjien yksityistä viestintää sosiaalisessa mediassa ja sähköpostissa. Järjestelmän avulla voi pohjimmiltaan seurata kaikkea mitä henkilö netissä tekee.
Tietojen hakemiseen ei tarvita oikeuden päätöstä tai muitakaan etukäteislupia. Kun NSA:n ja sen alihankkijoiden työntekijät hakevat tietoja, he täyttävät yksinkertaisen elektronisen lomakkeen. Sen jälkeen tietojen haku voi alkaa. Seurantatoimia voidaan tarkastella jälkikäteen, mutta ennakkolupia ei tarvita.
Yhdysvaltojen lainsäädäntö estää NSA:ta vakoilemasta suoranaisesti oman maan kansalaisia ilman oikeuden päätöstä. NSA kuitenkin vakoilee ilman lupaa myös yhdysvaltalaisia, jos tutkimuksen ytimessä on muunmaalainen henkilö, Guardian kertoo.
Koko tieto tallessa vain päiviä
XKeyscore-järjestelmän keräämät tietomassat ovat valtaisia. Joka päivä nauhoitetaan miljardeja nettikäyttäjien toimia. Koska järjestelmä tallentaa myös esimerkiksi viestinnän sisältöä, datamäärät ovat hurjia.
Tästä seuraa se, että NSA ei voi pitää kaikkea tietoa tallessa kovin pitkään. Järjestelmällä voi seurata nettikäyttäjien kaikkia toimia vain noin 3–5 päivän ajalta. Nettiselailun ja viestinnän metatietoja (esimerkiksi sähköpostien lähetystietoja ja otsikoita) voidaan säilyttää noin kuukauden ajan.
NSA on rakentanut järjestelmän, joka kerää virastoa kiinnostavaa tietoa toisiin järjestelmiin. Siellä sitä säilytetään huomattavasti pitemmän aikaa. Jos jokin henkilö joutuu NSA:n seurantaan, hänen internet-käyttöään voidaan tietenkin kerätä pysyvään talteen.